Koulutus kohtaa maalinsa

SK 25 vuotta sitten 17.05.2019 06:00
SK 20/1994 (20.5.1994) Risto Lindstedt: ”Koulutus kohtaa maalinsa” Kuva: Markku Niskanen
SK 20/1994 (20.5.1994) Risto Lindstedt: ”Koulutus kohtaa maalinsa” Kuva: Markku Niskanen

Jääkäri palaa ruumiina yläkerrasta. Häntä harmittaa, ja hän pyyhkii keltaiset roiskeet kyljestään nopeasti.

Uudenmaan jääkäripataljoonan 1. jääkärikomppanian harjoitus on käynnissä Helsingin Lauttasaaressa kaupungin entisellä vedenpuhdistamolla.

Kouluttaminen värikuula-aseilla alkoi pataljoonassa marraskuussa. Aseita on käytössä muissakin joukko-osastoissa, mutta pääesikunnan virallista siunausta niillä ei vielä ole.

Puolustusvoimissa suhtautuminen värikuula-aseisiin näyttäytyy sukupolvikysymyksenä. Nihkeästi suhtautuvien mielestä värikuula ”vieroittaa” oikean aseen tuntemuksesta, sen kantama on riittämätön, turvallisuusseikkoja ei ole tutkittu, värikuula-ase on ylipäätään ohjesäännöstelemätön.

Amerikkalaisen aseen hankintahinta on noin 2 500 markkaa ja yhden värikuulan hinta 20 penniä. Paukkupatruunat maksavat noin kaksi markkaa kappale. Kymmenet varusmiessukupolvet muistavat, miten ”räkäpäitä” jaettiin viisi kappaletta harjoitusta kohden ja miten niiden loppuessa piti huudettaman ”laukaus, laukaus” innokkaampien päätyessä ilmaisuun ”sarrrjaa, sarrrjaa”.

Paukkupatruunoita käytettäessä selvisi vain, että jossain ammutaan.

Pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Erkki Nordberg tähtää kovaan koulutukseen. ”Henkisen suffelin syöttämiseen asevelvollisille ei ole yksinkertaisesti aikaa eikä varaa”, hän kirjoittaa koulutuskäskyssään tämän vuoden tammikuussa.

Risto Lindstedt

Kelpaisiko huvis showksi?

Sana show on erinomaisen hankala käytettäväksi suomessa. Enpä luule, että edes televisiossa on montakaan, jotka osaisivat sanoa sen tyydyttävästi, 8+. Alun suhuäänne saattaa vielä miten kuten sujua. Sanan loppu ow ei ole luettavissa ov niin kuin eräät luulevat, eikä myöskään ou. Myös taivuttaminen on hankalaa. Miten olisi, tuntuisiko esimerkiksi huvis vastaavan riittävän hyvin showta? Sillä on shown harrastajien kielenkäytössä vanhastaan monia sukulaisia. Vanhin lienee Espis ja nuorempia pätkis, letkis ja lippis (”suurilippainen lakki”).

Aarni Penttilä

Sisältö