Salolainen lähti, ongelmat jäivät

sk 25 vuotta sitten 07.06.2019 06:00
SK 23/1994 (10.6.1994) Tuomo Lappalainen: ”Salolainen lähti, ongelmat jäivät” Kuva: Markku Niskanen
SK 23/1994 (10.6.1994) Tuomo Lappalainen: ”Salolainen lähti, ongelmat jäivät” Kuva: Markku Niskanen

Pertti Salolaisen ero puoluejohtajan tehtävistä läpivalaisi jälleen kiusallisesti kokoomuksen sekavaa sisäistä tilaa. Salolainen ilmoitti lähtönsä välittömäksi syyksi epäonnistumisen puolueen verotavoitteiden ajamisessa. Hienovaraisesti hän tyytyi vain ohimennen vihjaamaan, mistä tai kenestä epäonnistuminen johtui. Viime kädessä kokoomuksen vaatimat veronalennukset torjui puolueen oma ministeri, Iiro Viinanen.

 

Viinasen asema on pitkään ollut omituinen. Hän on koko ministerikautensa ajanut ylimielisesti omaa linjaansa välittämättä juuri lainkaan puolue-elinten päätöksistä. Siitä huolimatta vain harvat kokoomuslaiset ovat tohtineet avoimesti arvostella valtiovarainministeriä. Hyssyttely on puolestaan tehnyt Viinasesta entistä kuuromman puoluetoverien vaatimukselle.

Eroilmoituksensa jälkeen Salolaisesta tulee eräänlainen toimitusministeri, jonka tehtäväksi jää valvoa, että Suomen EU-jäsenyys toteutuu suunnitellulla tavalla. Aikaisemmasta poliittisesta painoarvostaan hänellä ei kuitenkaan ole jäljellä kuin rippeet.

Kokoomuksen syyskesällä valittavan uuden puheenjohtajan lähtökohdat ovat kaikkea muuta kuin houkuttelevat. Hänellä tuskin riittää voimia muuttaa hallituksen politiikkaa yhtään kokoomuslaisemmaksi kuin se on ollut tähänkin asti.

Semminkään, kun puolueessa ei tunnu olevan edes selvää käsitystä, minkälaista kokoomuslaisen politiikan pitäisi olla.

 Tuomo Lappalainen

 

SK 19/1995 (12.5.1995) Saska Saarikoski: ”Ilo pitkästä itkusta”

SK 19/1995 (12.5.1995) Saska Saarikoski: ”Ilo pitkästä itkusta” © Hannu Lindroos

Ilo pitkästä itkusta

Miten pieniä sankareita! Ensimmäinen ajatus, kun joukkue purkautuu lentokoneesta, jonka ilmavoimien Drakenit ovat saattaneet Helsinkiin. Ilman toppauksia, luistimitta kymmenen senttiä lyhyempiä, leukaperissään jokunen haituva uudet kansallissankarit näyttävät pelkiltä poikasilta. Kisojen paras pelaaja Saku Koivu jakelee lausuntoja yhtä nopeasti ja täsmällisesti kuin jäällä syöttöjä. Koivu on selvä, toisin kuin suurin osa pelaajista, joiden täytyy humaltua ihan protokollasyistäkin. Niin paljon maljoja nostattavia poliitikkoja ja jääkiekkojohtajia salamavaloissa parveilee.

Saska Saarikoski

Sisältö