Kiire kouluun

Kuusivuotiaat olivat tulossa kouluun, mutta raha nousi esteeksi.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kuusivuotiaiden kouluunmenolla on paljon kannattajia ja yksi vastustaja: raha. Pitkälle valmisteltu uudistus putosi hallitusohjelmasta viime hetkillä.

Koulun aloittamisiästä on puhuttu paljon, luultavasti liiankin paljon. Kansakunnan, talouselämän tai edes lasten itsensä kannalta se ei ole mikään kohtalonkysymys.

Toisaalta nykyjärjestelmästä ei ole syytä pitää kiinni. Lapset ovat suurempia, viisaampia ja itsenäisempiä kuin vuonna 1921, jolloin nykyinen kouluikä päätettiin. Virkamiehistä on ikävä joutua kansainvälisissä kokouksissa selittelemään sitä, miksi suomalaislapset menevät kouluun vanhimpina Euroopan lapsista.

Viime keväänä opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä jätti esityksensä kuusivuotiaiden kouluuntulosta. Siinä ehdotettiin, että koulun aloittaminen tehtäisiin nykyistä joustavammaksi: vanhemmat voisivat oman harkintansa mukaan pistää lapsensa kouluun 6–8-vuotiaina. Samalla päiväkotien esiopetusta piti kehittää. Uudistus olisi toteutettu vuodesta 1997 alkaen.