Mikä on Niinistön linja?

sk 25 vuotta sitten 30.08.2019 06:00
SK 35/1994 (2.9.1994) Tuomo Lappalainen: ”Mikä on Niinistön linja?”
SK 35/1994 (2.9.1994) Tuomo Lappalainen: ”Mikä on Niinistön linja?”

Kun Sauli Niinistö piti kiitospuhettaan vastavalittuna kokoomuksen puheenjohtajana, parinkymmenen metrin päässä kokoussalin käytävällä Iiro Viinanen hymyili vähintään yhtä leveästi ja otti vastaan puoluetovereiden onnitteluja.

Viinanen ilmoittautui jo hyvissä ajoin kesällä Niinistön kannattajaksi. Niinistö on ollut kokoomuksen eduskuntaryhmässä yksi valtiovarainministeriön säästölinjan johdonmukaisimmista tukijoista. Myös henkilötasolla hän tulee Viinasen kanssa erinomaisesti toimeen. Uuden puheenjohtajan pragmaattisuudesta ei ole pitkä matka valtiovarainministerin inhorealismiin.

 

Ensimmäisessä linjapuheessaan Niinistö toi esiin vain vähän konkreettisia tavoitteita. Sitäkin enemmän hän paljasti siinä poliitikon luonteestaan. Yhdeksi keskeisistä periaatteistaan Niinistö nosti esiin lupauksista kiinnipitämisen. Hänen mielestään ylisuurten odotusten herättäminen äänestäjissä on vastuutonta politikointia. Tärkeämpiä kuin ohjelmat ovat teot, hän muistutti tavoiteohjelman yksityiskohdista tuntikaupalla kiistellyttä kokousväkeä.

Samantapaisella matalalla profiililla Mauno Koivistosta tuli aikanaan suuri kansansuosikki. Koivisto onnistui selittämättömällä tavalla kääntämään vaikeaselkoisuutensa vahvuudeksi. Niinistön suuri haaste on osoittaa vääräksi Johannes Virolaisen arvio, että kansa ei hyväksy Koivistossa palvomiaan piirteitä kenessäkään toisessa poliitikossa.

Tuomo Lappalainen

SK 22/1973 (1.6.1973) Maarit Tyrkkö: ”Astrid Lindgren”

SK 22/1973 (1.6.1973) Maarit Tyrkkö: ”Astrid Lindgren”

Astrid Lindgren

”Ihmeellisintä tässä prosessissa on, että asiat tapahtuvat aivan itsestään. Kukaan satuhenkilö ei kysy minulta neuvoa, mitä hän seuraavaksi tekisi. Kaikki toimivat hyvin itsenäisesti mielikuvituksessani. Seuraan tapahtumien kulkua kuin ulkopuolinen ja yritän kuvata näkemääni niin hyvin kuin osaan. Sitä mukaa kun kertomus etenee, pikakirjoitan kaikki muistiin. Vasta myöhemmin otan kirjoituskoneeni esiin. Kun joku sitten lukee tekstiäni, saattaa hän ajatella, että kirjoittaapa hän luistavasti. Totuus on, että helposti luettavan tekstin takana on aina suuri työ.”

Maarit Tyrkkö

Sisältö