Rauhansopimus uuteen aikaan

sk 25 vuotta sitten 15.02.2019 06:00
SK 7/1994 (18.2.1994) Paavo Keisalo: ”Suurlähettiläs Juri Derjabin ehdottaa: Rauhansopimus uuteen aikaan” Kuva: Kimmo Räisänen
SK 7/1994 (18.2.1994) Paavo Keisalo: ”Suurlähettiläs Juri Derjabin ehdottaa: Rauhansopimus uuteen aikaan” Kuva: Kimmo Räisänen

Suomessa käyty kiivas noottikeskustelu osoittaa, että kaikkien osapuolten olisi syytä kokoontua tarkistamaan Pariisin rauhansopimus ajan tasalle, ehdottaa Venäjän suurlähettiläs Juri Derjabin.

 

Olette sanonut Ilta-Sanomissa, että Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa on jotakin vialla. Mikä on vialla?

”Poliittisia ongelmia ei ole. Enkä näe niitä tulevaisuudessakaan. Se, mitä tarkoitin, on lähinnä psykologista. Suomessa tunnetaan epäluottamusta Venäjää kohtaan.”

Ovatko nämä psykologiset ongelmat vain Suomen puolella? Eikö voi sanoa, että Neuvostoliiton muuttuminen Venäjäksi merkitsee uutta aikaa ja aiheuttaa sopeutumisvaikeuksia?

”Väittäisin, että Venäjän puolella tällaista ongelmaa ei ole poliitikoiden eikä kadunmiehenkään tasolla. Venäläisessä yhteiskunnassa ei ole Suomea koskevia traumoja. Tietenkään me emme koe mitään uhkaa Suomen taholta, se olisi naurettavaa. Haluamme päinvastoin vakuuttaa suomalaiset siitä, että Suomi on hyvin tärkeä yhteistyökumppani Venäjälle.”

Sisältö