SK tutki: Big Mac vai kouluruoka?

Kouluruoka uudistuu: pestokala ei, kasvistortilla kyllä.
Kotimaa 23.1.2015 04:40
Grafiikka Hannu Kyyriäinen – Teksti Petri Pöntinen
Klikkaa suuremmaksi
© Marjo Tynkkynen

Kestosuosikit pysyvät: pinaattiohukaiset, kalapuikot ja liha-makaronilaatikko. Hyvä kouluateria on perusruokaa, joka maistuu mahdollisimman monelle.

Helsingissä listaa päivitettiin 2013.

”Uusista ruoista punajuurisosekeitto, kasvistortilla ja lahnapuikot ovat pidettyjä”, sanoo Palmian ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson.

Kasvisruoka kiinnostaa. Helsingissä tarjotaan yhtenä päivänä vain kasvisruokaa. Myös mausteita toivotaan. Mutta pestokala poistui. ”Osa oppilaista piti siitä todella paljon, osa ei yhtään.”

Monikulttuurisuus ja ympäristövastuu ovat myös koulun ruokatrendejä. Raaka-aineista 70–80 prosenttia on kotimaisia. Suomalainen luomu on kallista, ja sitä ei ole Helsingin tarpeisiin.

Maistuvuuteen vaikuttavat myös seura ja ruokala.

”Oppilaatkin miettivät, miten ruokalan jonot lyhenisivät, melu olisi siedettävä ja valaistus viihtyisä.”

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana.

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana.