Itämeren laineet lyövät kaikkialle

SK 25 vuotta sitten 04.01.2019 06:00
SK 1/1994 (7.1.1994) Risto Lindstedt: ”Presidentti Lennart Meri: Itämeren laineet lyövät kaikkialle”. Kuva: Hannu Lindroos.

”Suurin osa eurooppalaisista nykypoliitikoista ei ole vielä kyennyt tajuamaan viiden viime vuoden aikana tapahtuneiden muutoksien ulottuvuutta. Monet kuvittelevat, että Varsovan liiton hajoamisen myötä myös kaikki turvallisuuspoliittiset ongelmat ovat kadonneet”, Viron presidentti Lennart Meri sanoo.

”Asia ei ole niin. Päinvastoin, entisen Neuvostoliiton joukkojen vetäminen Keski-Euroopan maista Itä-Euroopan maihin, esimerkiksi Karjalaan tai Kaliningradin oblastiin tai Leningradin oblastiin on tuonut esiin uusia turvallisuuspoliittisia ongelmia.”

 

Baltian maiden presidentit allekirjoittivat Tallinnassa 15. joulukuuta asiakirjan. Siinä todetaan, miten Baltian maat haluavat tiivistää yhteistyötä Naton kanssa.

Asiakirjan viimeisessä lauseessa presidentit ilmoittavat luottavansa siihen, että Yhdysvaltain johdon esitykset rauhankumppanuudesta toimivat siltana lisääntyneen turvallisuuden perustamiseksi.

Sisältö