Jyrki Järvilehto, kilpa-ajaja

sk 25 vuotta sitten 19.07.2019 06:00
SK 29/1994 (22.7. 1994) Pekka Anttila: ”Jyrki Järvilehto, kilpa-ajaja” Kuvat: Markku Niskanen
SK 29/1994 (22.7. 1994) Pekka Anttila: ”Jyrki Järvilehto, kilpa-ajaja” Kuvat: Markku Niskanen

Kun Benetton-talli haki Michael Schumacherin rinnalle toista kuljettajaa vuodenvaihteessa, testeihin osallistui viisi kuljettajaa. Etukäteen ajatellen lähimpänä tallipaikkaa oli Italian Michele Alboreto, joka oli valmis tuomaan talliin noin 1,5 miljoonaa dollaria sponsorirahaa.

Paikan sai Jyrki Järvilehto, joka kierros toisensa jälkeen ajoi nopeampia testiaikoja kuin muut. Lopulta tallin päälliköiden oli uskottava Järvilehdon taitoihin. Raha sai kerrankin väistyä, he halusivat nopeimman.

”Veitsi oli kurkulla joka kerta, kun menin radalle. Minun oli pakko olla nopein, koska minulla ei ollut rahaa.”

Järvilehdolle paikka Benetton-tallissa oli pitkäaikaisten unelmien täyttymys. Lapsesta lähtien hänen intohimonsa kohteena ovat olleet moottorit, tekniikka ja ylipäätään kaikki, mikä hurisee. Kauppareissulla supermarketissa hän konttasi pakastealtaiden alle tutkimaan niiden laitteita.

Kiinnostus autojen tekniikkaan ja työskentely muun muassa Ferrarin testikuljettajana tekivät hänestä myöhemmin taitavan analyytikon, joka aistii tarkasti auton mielialat ja pystyy kertomaan insinööreille, mikä kohta autossa kaipaa säätämistä.

 

Järvilehdon managerin Keke Rosbergin mukaan erot Benettonin kahden kuljettajan välillä johtuvat siitä, että toinen (Schumacher) luulee pystyvänsä kävelemään veden päällä, toinen (Järvilehto) taas uskoo hukkuvansa heti kun kastaa varpaansa veteen.

Pekka Anttila

Tylsälandia

sateiden turvottaman ja auringon kupruiseksi paahtaman lastulevylaatikon edessä lukee ”Eduskuntatalo”. Laatikon sisällä vonkuu ääninauha, joka väsyneesti toistaa välikysymyksen loppupuheenvuoroa. Mikkelissä sijaitseva Visulahden Minimaa on autio. Lippukassan hoitaja taistelee pitkästymistä vastaan ottamalla aurinkoa.

Minimaan ja Vahakabinetin kiertänyt turisti ei jaksa enää pettyä Dinosauriaan. Ruskeaksi ja vihreäksi maalatut lasikuitumöhkäleet kotoisten koivujen ja mäntyjen seassa kertovat esihistoriallisesta tavasta luoda matkailukohde.

Jari Sarasvuo

Sisältö