Mooseksen toinen tuleminen

SK 25 vuotta sitten 20.03.2020 06:00
SK 12/1995 (24.3.1995) Risto Lindstedt: ”Mooseksen toinen tuleminen”. Kuva: Markku Niskanen.
SK 12/1995 (24.3.1995) Risto Lindstedt: ”Mooseksen toinen tuleminen”. Kuva: Markku Niskanen.

Paavo Lipponen vertasi itseään Moosekseen. Siinä vertauksessa oli kyse, tahallisesti tai tahattomasti, isäkuvan kasvattamisesta kansallisiin mittoihin.

Samaan heimoon kuuluvan todistajan mukaan Mooses-vertaus oli aika äkkinäisesti keksitty, mutta mielikuvaa ei käyty jatkojalostamaan, vaikka muitakin yhtymäkohtia kuin hidas puhe ja kankea kieli olisi runsaasti löytynyt (2. Moos 4:10).

Helsingin Työväentalolla on viime aikoina useammin ollut halua riemuun ja toiveikkuuteen kuin todellisia edellytyksiä ja mahdollisuuksia siihen. Nyt vaalivoitto oli kuin lähteen löytyminen, ja vaalivalvojaisissa meno olikin napatansseineen kuin Kaadesin keitaalla, ennen kuin Mooses tuli vuorelta laintaulut kainalossaan 40 vuorokauden neuvottelujen jälkeen ja alkoi kivenhakkaajan levein rantein muokata kansaa lain ja järjestyksen komentoon.

Mutta 19.3.1995 keitaalla kemuttiin, joka oli oikein ja kohtuullista, vaikka kaikki tiesivät, että ulkopuolella, ja jo huomenna, jatkuu sama saatanan Siinai ja vaellus.

Alkuperäisestä exoduksesta ei ole jäljellä kuin epävarmuuden sietämisen pakko. Se on synnyttänyt yhteisen kokemuksen siitä, että tässä ollaan matkalla Vanhasta Testamentista Ilmestyskirjaan. Luvattua maata ei enää ole, ja suuresta työttömyydestä on tullut muun epävarmuuden lisäksi pysyvä asia, vaikkei sitä Uusio-Mooseskaan tohdi ääneen sanoa. Mutta onneksi on keskiluokka. Kaiken se kärsii, kaiken se toivoo ja kaiken se uskoo.

Risto Lindstedt

Maailman parhaiten palkattu nainen

surkuttelen, että olette saanut odottaa, sanoo pehmeä, miellyttävä ääni ja kaksi tummaa silmää katsoo vieraaseen, joka on saanut odottaa filmitähteä hotelli Knickerbockerissa New Yorkissa. Mary Pickfordin koko olemuksessa on jotain miellyttävää, joka heti selittää, miksi koko Amerikka häntä niin rakastaa. Varmaan hän on hyvin kaunis, kuulen nuorten tyttöjen kysyvän. Niin, kyllä hän on kaunis vaikkei mikään n.s. kaunotar. Kun ruskeat silmät katsovat kullanväristen hiusten alta, ymmärtää hyvin, kuinka hän valloittaa sydämiä.

Thora Holm

Sisältö