Rötösherrat ehdokkaiksi

sk 25 vuotta sitten 31.01.2020 06:00
SK 5/1995 (3.2.1995) Tuomo Lappalainen: ”Rötösherrat kiikkiin –  ehdokkaiksi”
SK 5/1995 (3.2.1995) Tuomo Lappalainen: ”Rötösherrat kiikkiin –  ehdokkaiksi”

Kokoomuksen torjuman liikemies Peter Fryckmanin ehdokkuus kuohuttaa tunteita Smp:ssä. Fryckman on tuomittu niin sanotussa leimamerkkien väärennysjutussa ehdolliseen vankeuteen törkeästä väärennyksestä, törkeän petoksen yrittämisestä, petoksesta ja väärennysaineiston hallussapidosta. Jutun käsittely jatkuu vielä korkeimmassa oikeudessa.

Kunniapuheenjohtaja Veikko Vennamo pitää Fryckmanin tuloa Smp:n listoille merkkinä siitä, ettei puolue aio jatkaa taistelua rötösherroja vastaan. Myöskään puoluesihteeri Timo Soini ei ole ehdokkuudesta innoissaan. Kenttäväen syviä rivejä kohuliikemies ei ole juuri kuohuttanut. ”Monet eivät edes tiedä, kuka Fryckman on”, Soini muistuttaa.

Paljon enemmän kansaa puhuttaa Matti Nykäsen lähtö Smp:n eduskuntaehdokkaaksi. Hänenkään tuloonsa listoille ei puoluejohdolla ole Soinin mukaan osaa eikä arpaa. Nykäsen värväsi ehdokkaaksi Turun eteläinen piiri.

 

Matti Nykänen kerää parhaillaan kansalta rahaa lunastaakseen mitalinsa velkojiltaan. Takametsien miehet epäilevät omaisuutensa hukanneen mäkikotkan pätevyyttä kansanedustajaksi. ”Monet kysyvät, mahtaako Matti oikein tajuta, mihin on pyrkimässä.”

Oman arvionsa Soini muotoilee diplomaattisesti: ”Nykänen on ilmiö. Kaikkien puolueiden julkkisehdokkaat ovat enemmän tai vähemmän show-ehdokkaita.”

Soinin mukaan Nykäselle sopiva paikka eduskunnassa olisi sivistysvaliokunta.

Tuomo Lappalainen

 

SK 6 (7.2.1920) Edvard Richter: ”T. K. Sallisen taiteesta”

SK 6 (7.2.1920) Edvard Richter: ”T. K. Sallisen taiteesta”

Tyko Sallisen taiteesta

hihhulit on Sallisen uudelle suunnalle tunnusomainen. Valtava maalaus saa vasta pitkän matkan päästä sen ehyen koristeellisen vaikutuksen, jota taiteilija on tavoittanut. Uskonvimmaiset henkilöt ovat näkevinään Kristuksen ja Herran enkelin lankeavan ylleen. Kiihkoon, hulluuteen ja tajuttomuuteen saakka menevää uskonnollisuutta ei Suomessa koskaan ole kuvattu rohkeammin.

Se, joka ei pysty tässä kuvassa näkemään kuin rumia otuksia, ei tietenkään siitä nauti. Mutta välinpitämättömäksi se ei jätä ketään. Vasten tahtoakin on tunnustettava, että tekijässä piilee meillä ennen tuntematon voima.

Edvard Richter

Sisältö