Hamburger Börs

sk 25 vuotta sitten 07.02.2020 06:00
SK 6/1995 (10.2.1995) Pekka Anttila: ”Hamburger Börs”
SK 6/1995 (10.2.1995) Pekka Anttila: ”Hamburger Börs”

Suomessa on meneillään radikaali ravintolakulttuurin muutos. Pizza on edelleen suomalaisten suosituin ruoka, mutta ravintolaruoista yhä suurempi osuus on hampurilaisia. Pizzankin suosion arvellaan olevan vain väliaikaista, laman aiheuttamaa,  ja pikaruoka lyö itsensä lopullisesti läpi vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

 

Kova hintakilpailu on saanut Carrolsin tarjoamaan yhä tiheämmin kahta hampurilaista yhden hinnalla. Myös McDonald’s tarjoaa nyt kahta ateriaa yhden hinnalla. Jotkin kokemukset tosin osoittavat, että asiakastyytyväisyys laskee jyrkästi tarjousten aiheuttamien ruuhkien aikana.

Perinteisen televisiomainonnan lisäksi ketjut ovat ryhtyneet paikallisradioiden asiakkaiksi. Myös hyväntekeväisyys on näinä aikoina kannattavaa markkinointia. McDonald’s on lahjoittanut sairaaloiden lastenosastoille yli 100 000 markkaa ja tarjonnut koululaisille kyydityksiä tiedekeskus Heurekaan.

Carrols on lahjoittanut rahaa Hyksin lasten syöpäosastolle ja vienyt sairaalan lapsia ravintolaansa syömään. Nimikirjoitusten jakajina ravintoloissa ovat vierailleet Teemu Selänne ja Jari Kurri.

Ketjut ovat panostamassa urheilusponsorointiin. Hesburger mainostaa useiden jääkiekon SM-liigan joukkueiden peliasuissa, Carrols tukee Kuopion KalPaa. McDonald’s teki vielä viime vuonna yhteistyötä Jokerien kanssa, mutta on nyt panostanut junioriurheiluun.

Pekka Anttila

SK 5/1967 (4.2.1967) Juha Tanttu: ”Raportti Suomesta eli Uusi maammekirja on suomalaisen kosmopoliitin, lehti- ja filmimiehen Jörn Donnerin päässä jo kymmenen vuotta kypsynyt aihe”

SK 5/1967 (4.2.1967) Juha Tanttu: ”Raportti Suomesta eli Uusi maammekirja on suomalaisen kosmopoliitin, lehti- ja filmimiehen Jörn Donnerin päässä jo kymmenen vuotta kypsynyt aihe”

Suomalainen kosmopoliitti

Jörn Donner kertoi kirjoitustavastaan: se on kuin filmin leikkaamista, karsimista, poistamista. Uusimman elokuvansa Tvärbalkin Donner leikkasi itse, saamattomaan leikkaajaan kyllästyneenä. Hirveä työ, hän totesi, mutta hauskaa, en polttanut savukkeita niin paljon. ”Silloin kun vain istuin leikkaajan takana ja tein päätöksiä, meni kolmekin pakettia päivässä.”

”Kun ne kysyi multa, mitä ajattelen jostain filmistä, mä sanoin etten mä tiedä, en ole vielä kirjoittanut. Menen kotiin kirjoittamaan, sitten mä tiedän. En minä voi tietää mielipidettäni, mun mielipiteeni on siinä, että panen sen paperille.”

Juha Tanttu

Sisältö