Kehitysapua kovassa maailmassa

sk 25 vuotta sitten 12.01.2018 06:00
SK 2/1993 (15.1.1993) Saska Saarikoski: ”Kehitysapua kovassa maailmassa”
SK 2/1993 (15.1.1993) Saska Saarikoski: ”Kehitysapua kovassa maailmassa”

Suomen kehitysyhteistyö saavutti vuosikymmenen vaihteessa suuren tavoitteensa. YK:n suositusten mukainen 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta rikkoontui 1990, ja keväällä 1991 valtioneuvoston pitkään pöytään ilmestyi ihka ensimmäinen kehitysyhteistyöministeri, Toimi Kankaanniemi.

Suomi oli vihdoin ja viimein päässyt kilttien teollisuusmaiden pieneen kerhoon. Vuosikausien tinkimisen ja painostuksen jälkeen kehitysyhteistyöväki kuvitteli saavansa pienen lepohetken maailmayhteisön pilvenlongalla. Muita teollisuusmaita odoteltaessa Suomella olisi nyt aikaa keskittyä kehitysyhteistyön laatuseikkoihin. Määrärahoista taistellessa työn tulokset olivat jääneet sivummalle.

Toisin kuitenkin kävi. Kehitysyhteistyö osoittautui omenaksi, joka komeaksi ja raskaaksi kypsyttyään oli kypsä putoamaan. Laman kauhistuttama hallitus keksi kehitysavusta sopivan säästökohteen. Kehitysyhteistyön määrärahat päätettiin laskea 0,4 prosenttiin kolmeksi vuodeksi.

 

Helpon rahan loputtua kehitysyhteistyöväki on vihdoin aloittamassa kauan kaivatun arvokeskustelun.

Kehitysyhteistyön tekijät myöntävät, että kansalaismielipiteen kuunteleminen pääsi unohtumaan. Nyt sekin asia on mietittävä uudestaan.

”Muutamista epäonnistumisista on tehty isoja uutisia, mutta onnistumiset on unohdettu”, valittaa ministeri Kankaanniemi. ”Ehkä meidän pitäisi harjoittaa vähän sotapropagandaa määrärahojen puolesta.” 

Saska Saarikoski

SK 2/1993 (15.1.1993) Tiina Räsänen: ”Hän: Mikko Kuustonen, lauluntekijä”

SK 2/1993 (15.1.1993) Tiina Räsänen: ”Hän: Mikko Kuustonen, lauluntekijä”

Mikko Kuustonen

Entinen gospel-muusikko Mikko Kuustonen, 32, sanoo gospelin olevan ”mainosmusiikkia Jumalalle”. Nykyään Kuustonen tekee musiikkia suuren yleisön makuun ja mainostaa muita asioita.

Kun Kuustonen julkaisi ensimmäisen kristillisen soololevynsä 19-vuotiaana, hän tuntui tietävän vastauksen kaikkiin kysymyksiin.

Kahdella maallisella soololevyllään Kuustonen tietää lähinnä vain kysymykset.

”Sanotaan niin, että olen kasvanut yhden asian lauluista ulos.” 

Tiina Räsänen

Sisältö