Kolikkokortti tulee

sk 25 vuotta sitten 08.11.2019 06:00
SK 45/1994 (11.11.1994) Jouni Tervo: ”Kolikkokortti tulee voimalla markkinoille”
SK 45/1994 (11.11.1994) Jouni Tervo: ”Kolikkokortti tulee voimalla markkinoille”

Suomalaiset totutettiin viime vuosikymmenen aikana uudenlaiseen ostokäyttäytymiseen. Kauppaan mennessä mukana ei tarvinnut kantaa paksua setelitukkoa, vaan ostokset sujuivat joko pankki- tai luottokortilla.

Nyt kehitys on ottamassa seuraavan askeleen: pankkikorttimaksujen alarajan 30 markan alittaville pikkuostoksille markkinoidaan omaa maksuvälinettä, ns. kolikkokukkaroa.

Asialla on Suomen Pankin tytäryhtiö Toimiraha Oy, joka on kehittänyt kokonaan uuden sukupolven maksujärjestelmän, ns. älykortin. Tähän saakka rajatussa koekäytössä ollut kortti on pikkuhiljaa laajenemassa varteenotettavaksi maksuvälineeksi. Toimirahan älykorttiin on sijoitettu mikropiiri, joka mahdollistaa ostovoiman lataamisen. Kun rahamäärän kulutuksen tarkasti tietävä mikropiiri ilmoittaa ostovoimatilanteen, kortin haltija voi tarpeen mukaan ladata kolikkokorttiaan pankissa, postissa tai tulevaisuudessa mahdollisesti jopa lähikioskilla. Älykortin käyttöä ei rajata puhelimiin tai automaatteihin, vaan sillä voi ostaa lähes kaikkia pikkurahalla hankittavia tuotteita ja palveluita.

Sisältö