Kieli on avain sydämeen

sk 25 vuotta sitten 02.03.2018 06:00
SK 9/1993 (5.3.1993) Kristina Carlson: ”Kieli on avain sydämeen”
SK 9/1993 (5.3.1993) Kristina Carlson: ”Kieli on avain sydämeen”

Koska Suomeen on tullut yhä enemmän pakolaisia, maahanmuuttajia ja muita ulkomaalaisia, suomen kielen kursseja ja opettajia tarvitaan lisää.

Pakolaisten kielikoulutuksen perusjakso kestää viisi kuukautta. Peruskurssia seuraa ohjaava kurssi: suomea, yhteiskuntaoppia, työharjoittelua tai opiskeluun valmentautumista. Peruskurssit kustantaa lääninhallitus, ohjaavat kurssit työvoimatoimisto.

Jotkut pakolaisista ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Heille on omat kurssinsa.

”Oppimisen edellytykset riippuvat ennen kaikkea pakolaisen taustasta. Kidutetuilla, sodasta kärsineillä ihmisillä voi olla psyykkisiä esteitä, jotka ovat kielen oppimisen tiellä”, sanoo Helsingin Ammatti-instituutin opettaja Aija Elg.

Maailmankuvien erilaisuus on hänen mielestään suurempi vaikeus kuin suomen kieli sinänsä.

”Kovia kokeneessa ihmisessä on suojamuureja, ja tarjolla oleva tieto saattaa olla ristiriidassa aiemman tiedon ja kokemusten kanssa. Tunnemuuri on vahvin eettisissä kysymyksissä. Jos opiskelija uumoilee, että hänet halutaan ’käännyttää’, vastus kasvaa.”

”Persianlahden sodan aikaan eräs iranilainen mies halusi vain istua kotona ja kuunnella uutisia, koska hänellä oli sukulaisia Bagdadissa. Opettaja kehotti miestä kaikesta huolimatta tulemaan tunneille. Tämä saapui, mutta pysytteli mykkänä kunnes sota oli ohi, ja hän sai tietää perheensä olevan hengissä ja hyvässä voinnissa. Sitten hän puhkesi puhumaan.”

Kristina Carlson

SK 9/1993 (5.3.1993) Tiina Räsänen: ”Hän: Seija Argillander, nuorisotyöntekijä”

SK 9/1993 (5.3.1993) Tiina Räsänen: ”Hän: Seija Argillander, nuorisotyöntekijä”

Seija Argillander

Nuorten ongelmat ovat polvesta toiseen aika samanlaisia. Päihteitä, turvattomuutta, väkivaltaa… ”Muutama vuosi sitten asunnottomuus oli iso ongelma, nyt on työttömyys. Työttömyyden yksi seuraus on nuorten itsemurhayritysten lisääntyminen. Tällä hetkellä on myös paljon pikkuäitejä eli alle 20-vuotiaita äitejä, jotka pyörivät asemalla. Järjestimme heille oman joulujuhlan viime jouluna, siellä oli toistakymmentä äitiä lapsineen.” Seija Argillanderin mukaan nuoret ovat tällä hetkellä ”hirveän alistuvia”, kapinamielestä ei ole tietoakaan.

Tiina Räsänen

Sisältö