Ruumis vai kuningatar?

sk 25 vuotta sitten 01.06.2018 06:00

Eeva Kuuskosken vaalityötä vuodesta 1979 organisoinut Marjukka Laitinen koki kiusallista levottomuutta viime maaliskuun 30. päivänä. Muutos ry. oli kutsunut Kuuskosken aamukahville pyytääkseen häntä presidenttiehdokkaaksi. Laitista häiritsi epäily, että Kuuskoski voisi sittenkin sanoa ”ei” heti kättelyssä.

Kuuskoski ilmoitti päättävänsä asian kesäkuuhun mennessä, jolloin nähdään, onko puolueiden asettamien ehdokkaiden jälkeen tarvetta sellaiselle ehdokkaalle, jota hän edustaa.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Kuuskoski ilmoitti ”kyllä”.

Eli tarve ja tehtävä olivat vielä tallella.

”Tärkeää on, että ehdokas on alusta asti asetettu kansalaisten toimesta”, hän sanoo.

”Asetetut ehdokkaat ovat puolue-ehdokkaita, heistä tulee puoluepresidenttejä.”

”Uusi vaalitapa korostaa entisestään vastuuta. Valta saadaan suoraan kansalaisilta ja presidentti on vastuussa kansalaisille. Siinä välissä ei tarvita portinvartijoita.”

Hän katsoo näkemyksellisesti edustavansa ”sellaista muutosta, jota suomalaiset viestittävät haluavansa”.

 

”Kanavoituuko muutos kauttani, sen näemme tammikuussa”, Kuuskoski sanoo.

”Pidän itseäni selkeänä vaihtoehtona puolueiden ehdokkaille, jotka edustavat ajattelultaan ja toimintatavaltaan yksipuolisesti talouden toimijaihmistä. Siinä ihminen elämänsä tekijänä ja voimavarana unohtuu. Muutoksen tekevät ihmiset ja muutos lähtee ihmisistä.”

Marena Haapiainen

Töitä on ainakin 12 viikoksi, ja sekin jo merkittävällä tavalla tukee periaatetta omilla rahoilla pärjäämisestä, ”vaikka kotona asuisikin”. Marena Haapiainen, 19, arvelee, että hänen ikäpolvellaan on opiskelun suhteen vanhempiaan vaikeampaa tehdä sitä, mistä on kiinnostunut. Monet suurikäluokkalaiset, jotka tässä viikonvaihteessa lapsensa koulunpäätöstä juhlivat, ovat taipuvaisia ajattelemaan samoin. Vaikkei elämä silloinkaan silkkiä ollut, oli elämisessä kuitenkin ehjempi mieli, asiat olivat mahdollisia ja bruttokansantuote kasvoi kaiken aikaa.

Risto Lindstedt

Sisältö