Kuumat aiheet: seksi ja rasismi

sk 25 vuotta sitten 16.03.2018 06:00
SK 11/1993 (19.3.1993) Mikko Alapuro: ”Kuumat aiheet: seksi ja rasismi”
SK 11/1993 (19.3.1993) Mikko Alapuro: ”Kuumat aiheet: seksi ja rasismi”

Yhä useamman tietokoneharrastajan pöydällä näkyy musta laatikko, jossa on useita punaisia valoja – modeemi. Se avaa oven tiedostojen ja monipuolisen väittelyn ja keskustelun maailmaan.

Vaikka moni pitääkin modeemia vain tiedostojensiirtovälineenä, on viestien kirjoitteleminen vähintään yhtä tärkeä asia bokseissa. Siihen viittaa myös englanninkielinen nimi BBS (Bulletin Board System).

 

Varsin harvat käyttäjät tietävät tarkemmin minkälaisten ihmisten kanssa keskustelevat, ja niinpä joskus voikin olla varsin yllätyksellistä kuulla jonkun keskustelukumppaninsa ikä, tämä kun on saattanut olla odotettua nuorempi tai vanhempi.

Ikää enemmän kertovat kuitenkin käyttäjien mielipiteet – joku saattaa olla rasisti, toinen vihaa homoja, kolmas juo mielellään Lapin Kultaa viikonloppuisin ja neljäs pitää rap-musiikista.

Viestejä kirjoittaessaan käyttäjä saa yleensä valita, kirjoittaako viestin omalla nimellään vai aliaksellaan. Aliakset voivat olla lempinimiä kuten Pete ja Masa, tai englanninkielisiä kuten Dark Lord, Hellhound, tai Snake.

 

Ohjelmien kehittyessä boksit monipuolistuvat, ja lähes jokainen boksi pystyy tarjoamaan jotain jokaiselle käyttäjälle. Myös niiden lukumäärä Suomessa on kasvanut, jo Helsingin alueella niiden määrä on kolminumeroinen luku.

Varakkaammalle käyttäjälle modeemi tarjoaa yhteyksiä ulkomaille saakka.

Mikko Alapuro

SK 11/1993 (19.3.1993) Riitta Pyysalo: ”Hän: Merja Larivaara, näyttelijä”

SK 11/1993 (19.3.1993) Riitta Pyysalo: ”Hän: Merja Larivaara, näyttelijä”

Merja Larivaara

Kun kuuntelee Merja Larivaaraa, tulee mielikuva yhtä aikaa ikäisiään kypsemmästä, itsenäisemmästä ja samalla heitä nuoremmasta naisesta, jonka poikkeuksellisen määrätietoisuuden alla piilee jokin vähemmän varma persoonallisuuden elementti.

Jouko Turkka, Merja Larivaaran opettaja ja ohjaaja, sanoo että (yleisesti) ”suurta tunnetta vastaavat suuret estot, suurta tahtoa vastaa vaihtolämpöinen itsetunto”. Turkka näkee harvinaisen lahjakkuuden takana aina jotain puutostautia. ”Ihmissielu kasvattaa ympärilleen pahkaa.”

Riitta Pyysalo

Avainsanat
Sisältö