Naiset tulevat

SK 25 vuotta sitten 29.05.2020 06:00
SK 22/1995 (2.6.1995) Tuomo Lappalainen: ”Naiset tulevat”.
SK 22/1995 (2.6.1995) Tuomo Lappalainen: ”Naiset tulevat”.

Yhdeksi eduskuntavaalien yllättävimmistä tuloksista nostettiin monissa arvioissa naisten paikkamäärän vähentyminen kymmenellä kuuteenkymmeneenseitsemään. Yli sataa kansanedustajaa tavoitelleet naisjärjestöt kokivat kirvelevän takaiskun, eikä paljon myönteistä huomiota kampanjallaan kerännyt Naisten puolue ollut lähelläkään edustajanpaikkaa.

Kevään muiden tapahtumien valossa vaalitulos näyttää kuitenkin tilastolliselta oikulta, oudolta poikkeukselta yleisessä kehityksessä. Todellisuudessa naiset ovat nousseet viime kuukausina politiikan huipulle leveämpänä rintamana kuin koskaan aikaisemmin.

Naisten nousussa on myös ollut uusia piirteitä. Viikon päästä puoluekokouksensa pitävässä kokoomuksessa ei sanallakaan puhuta naisten valitsemisesta erilaisiin luottamustehtäviin ensisijaisesti naisina, jotta puolue täyttäisi muodollisesti jonkinlaiset tasa-arvovaatimukset. Hallituksessa ainakaan useimmat naisministereistä eivät ole tehneet mitään, mikä vahvistaisi heidän pätevyyteensä kohdistuvia epäilyjä.

Naisen nousu jonkin merkittävän puolueen ykköspuheenjohtajaksi lienee kaiken jälkeen enää vain ajan kysymys. Eikä ole mitään syytä olettaa, että naiset olisivat seuraavissa presidentinvaaleissakaan vailla mahdollisuuksia. Elisabeth Rehn antoi äskettäin ymmärtää saattavansa sittenkin harkita asettumista vielä kerran ehdokkaaksi. Kokoomuksessa taas puhemies Riitta Uosukainen rakentaa määrätietoisesti valtionaisuraa.

Tuomo Lappalainen

SK 22/1920 (29.5.1920): ”Kuinka autoja korjataan”.

SK 22/1920 (29.5.1920): ”Kuinka autoja korjataan”.

Kuinka autoja korjataan

Koska auton tärkeimmät osat enimmäkseen sijaitsevat sen alaosassa, on korjaajan häiriöiden sattuessa enimmäkseen työskenneltävä vaunun alla. Tämän takia autojen korjauspajoissa onkin tavallisesti miehen korkuinen kuoppa, jonka päälle vikaantunut auto työnnetään, joten korjaajan kuopassa seisten on helpompi työskennellä. Äskettäin on L. C. Nicoson Alexandriasta keksinyt koneiston, joka helpottaa autojen korjaamista. Hän on rakennuttanut hiukan kätkyettä muistuttavan telineen, johon vikaantunut auto ajetaan ja jonka avulla se helposti voidaan kääntää nurin, niin että sen alaosiakin on helppo korjata.

Sisältö