Minna ja nykyaika

Aurora Reinhard voitti lukiolaisten Minna Canth -kirjoituskilpailun 1994.

SK 21/1994 (27.5.1994) Aurora Reinhard: ”Minna ja nykyaika”
SK 21/1994 (27.5.1994) Aurora Reinhard: ”Minna ja nykyaika”

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Äidinkielen opettajain liitto ja Minna Canth -seura kutsuivat Suomen lukiolaiset kilpailuun, jonka teemaksi annettiin Minna ja nykyaika. Esseesarjan parhaaksi valittiin Helsingin kuvataidelukion IIIA-luokan oppilaan Aurora Reinhardin teksti.

He haluavat minun kirjoittavan esseen. He haluavat minun kangistuvan kaavoihinsa, taipuvan tapoihinsa – he, jotka pakottavat minut ajamaan säärikarvani ja oksentamaan ruokani, He ja Me Naiset, jotka ylläpidämme tätä kaikkea. Sinusta, Minna, pitää minun kirjoittaman. Sinusta, jonka elämä oli taistelua meitä helliä, huolehtivia, hauraita ja anteeksiantavia vastaan.

Taistelitko sinä turhaan, raivasitko tietä ei-millekään? Kärsitkö sinä vain siksi, että minun ei tarvitsisi tuntea itseäni yksinäiseksi, että minulla olisi edes yksi esikuva?

(- -) Minä olen pessimisti niin kuin sinäkin, minä, joka edustan kevättä, uudestisyntymistä ja nuoruutta. Minun on tuomittava itseni jo ennakolta, kunhan en tuomitse itseäni kuolemaan, niin kuin sinä teit kymmenille naisille näytelmissäsi.

Niin, minun on tuomittava itseni. Sillä miksi he muuttuisivat, tai miksi me haluaisimme muuttaa heitä? Miksi me haluaisimme aloittaa raadannan, onhan paljon helpompaa olla kaunis uhri, ajattelematta mitään. En minäkään muuttaisi itseäni, jos minulle sukupuoleni perusteella jo syntyessäni taattaisiin kyseenalaistamaton valta.

Aurora Reinhard

Tällainen on maailmansota v. 1965

Lentotiedustelussa ei enää olla riippuvaisia miehitetyistä lentokoneista, vaan tiedustelu voidaan suorittaa kauko-ohjattavilla koneilla. Nämä koneet rakennetaan muovista, lasikuidusta tai jostakin muusta uudesta aineesta, niin etteivät tutkat voi niitä todeta. Kauko-ohjattavien koneiden lisäksi, jotka toimivat alemmissa ilmakehissä, tullaan käyttämään tiedustelusatelliitteja. Avaruussatelliittiverkko pystyykin tulevaisuudessa valvomaan valtavia maa-alueita, koko maapalloa.

G. magnusson

Sisältö