Sanan ja kuvan sota

Vuonna 1990 24.07.2020 06:00
SK 30/1995 (28.7. 1995) Olli Ainola: ”Sanan ja kuvan sota”. Kuva: Juhani Haaparinne.
SK 30/1995 (28.7. 1995) Olli Ainola: ”Sanan ja kuvan sota”. Kuva: Juhani Haaparinne.

Suomalaiset lehden kustantajat myhäilivät keväällä tyytyväisinä, kun tilinpäätökset viime vuodelta valmistuivat. Kansantalous on kääntynyt nousuun, mikä herätti laman säikäyttämät mainostajat. Lehtitalot pääsivät näyttämään pitkästä aikaa kunnon tuloksia. Kustantajien iloa varjostaa kuitenkin epävarma tulevaisuus. Pitkään paikalleen jähmettyneet viestinnän omistus- ja markkinaosuudet ovat muuttumassa kuluttajien käyttäytymisen, teknisen kehityksen ja ulkomaisen kilpailun myötä.

Tarkemmin katsottuna edes viime vuoden luvuissa ei ollut hurraamista. Useiden lehtien levikit polkivat paikallaan tai laskivat. Lehtiä kaksi kertaa nopeammin mainostuloja kasvatti televisiomainonta eli käytännössä yksi yhtiö: MTV. Yleisradiolta vuokraamallaan kanavalla kolmatta vuotta toimiva MTV on nopeasti häikäissyt epäilijänsä ja hullaannuttanut tilinpäätösanalyytikot. Ohjelmisto on monipuolista ja kiinnostavaa, mikä on tehnyt siitä Suomen katsotuimman tv-kanavan.

Televisiomainonnan kasvu on vetänyt lehdenkustantajain ilmeen vakaviksi. Moni miettiikin, onko levikkikierre muuttunut vakavammaksi, koko lehdistöä koskevaksi kuolemanspiraaliksi.

Muutokseen vakavasti ja kustantamiseen pitkäjännitteisesti suhtautuvat lehtitalot ovat siksi jo hyvän aikaa etsiytyneet eri tavoin sähköiseen viestintään katkaistakseen uhkaavan syöksyn. Sanomat on varautunut kotimaisista kustantamoista parhaiten sähköviestintään, ainakin paperilla.

Olli Ainola

SK 24/1990 (15.6.1990) Jouni Tervo: ”Salainen suojelupoliisi”.

SK 24/1990 (15.6.1990) Jouni Tervo: ”Salainen suojelupoliisi”.

Salainen suojelupoliisi

Suojelupoliisia 12 vuotta johtanut Seppo Tiitinen siirtyy syksyllä eduskuntaan. Hän jättää seuraajalleen perinnöksi entistä itsenäisemmän, toimivamman ja vaikeammin valvottavan turvallisuuspoliisin. Muissa yksiköissä Supoa pidetään sisäänpäin lämpiävänä laitoksena, jossa ”oikeaa” poliisityötä tehnyt ei pitkään vanhene. Kun suojelupoliisi perustettiin lakkautetun valtiollisen poliisin tilalle vuonna 1949, eduskunnan yhtenä päämääränä oli sitoa turvallisuuspoliisi aiempaa tiukempaan parlamentaariseen valvontaan. Tiitisen kaudella periaatteet ovat hiljalleen unohtuneet. Turvallisuuspoliisi on saanut lisää tehtäviä ja valtuuksia.

Sisältö