Suomi valitsi linjansa

Suomalaisten määrä oli nousussa vielä 1990-luvulla.

sk 25 vuotta sitten 20.12.2019 06:00
SK 51/1994 (23.12.1994) Saska Saarikoski: ”Suomi valitsi linjansa”
SK 51/1994 (23.12.1994) Saska Saarikoski: ”Suomi valitsi linjansa”

Väestötutkimuksen perusteos Suomen väestö todistaa, että suomalaisten määrä on huipussaan vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen alkaa melko nopea väheneminen.

Suomen kannalta on melkoinen linjanveto, päätämmekö suosia lastentekoa vai siirtolaisuutta. Ruotsin esimerkki osoittaa, ettei vaurauden lisääntymisen ja vauvojen vähenemisen yhteys ole peruuttamaton. Reiluilla perhetuilla Ruotsi laukaisi 1980-luvulla vauvavyöryn, joka teki maasta Euroopan hedelmällisyystilastojen ykkösen. Viime vuosikymmenen lopulla selvää piristymistä nähtiin myös Suomessa.

Ilmeisesti lapsilukua voitaisiinkin haluttaessa kasvattaa, sillä keskimäärin suomalaisnainen synnyttää 1,8 lasta, kun lasten lukumäärää koskevien toiveiden keskiarvo on 2,5 lasta. Ilman minkäänlaista arvokeskustelua Suomi on kuitenkin ajautumassa suuren siirtolaisuuden linjalle. Perhetukia on nopeasti karsittu samaan aikaan kun maahanmuutto on kasvanut. 1990-luvulla Suomeen on saapunut vuosittain noin 10 000 siirtolaista, suurin osa Venäjältä ja Baltiasta.

Tuoreimmissa tilastoissa Suomi on Länsi-Euroopan eristynein maa 0,7 prosentin ulkomaalaisväestöllään. Nykykehityksessä ulkomaalaisia on vuosituhannen vaihteessa kuitenkin jo noin 100 000, kaksi prosenttia kansasta. Kansainvälisesti se ei ole vielä lähelläkään keskitasoa, mutta kuitenkin selvä merkki siitä, miten väestöongelma maassa ratkaistaan.

Saska Saarikoski

Potkittu

Toimittaja Aarno Laitinen, joka tunnetaan myös lisänimellä ”Loka”, pääsee keskimäärin kerran vuosikymmenessä isoihin otsikoihin potkujen takia. Erottamisen syytkin ovat vuosikymmenestä toiseen suunnilleen samat. Viime viikolla Laitiselle osoitettiin ovea Yleisradiossa, jonka kilpailijalle, MTV3:lle, hän on kirjoittanut suosittua Hyvät herrat -sarjaa. Vuonna 1982 Laitinen lensi isolla rytinällä ulos Helsingin Sanomista osallistuttuaan Tamminiemen pesänjakajat -kirjan tekoon. Silloin Laitisen irtisanominen todelttiin laittomaksi, uusi tapaus on tältä osin vielä kesken.

Reijo Vahtokari

Sisältö