Matkalla kotiin

sk 25 vuotta sitten 04.10.2019 06:00
SK 40/1994 (7.10.1994) Risto Lindstedt: ”Matkalla kotiin”
SK 40/1994 (7.10.1994) Risto Lindstedt: ”Matkalla kotiin”

Utön saari on vuorokaudessa muuttunut ruumiiden evakuointikeskukseksi. Keskiviikkoyönä (28.9.1994) ensimmäiset pelastetut tuotiin saareen kello 4.20. Estonia oli kadonnut tutkakuvasta vajaan 50 kilometrin päässä kaksi ja puoli tuntia aikaisemmin.

Keskiviikkoaamuun yhdeksään mennessä saareen oli tuotu 24 elossa olevaa. Utössä oli valmius vastaanottaa 250 potilasta. Siitä olisi mielellään selvitty, mutta kello yhdeksän jälkeen helikoptereista kannettiin vain menehtyneitä.

Keskiviikko oli Utön linnakkeen päällikölle, kapteeni Pasi Staffille raskas päivä. Hän arvelee vastanneensa noin 500 puheluun, kaukaisin Japanista. Vain kahdessa puhelinkeskustelussa hän saattoi ilmoittaa, että kyllä, hänet on löydetty elossa.

Tämä ei ollut hyväksyttävä onnettomuus. Hyväksyttävää on, jos laiva ajaa karille, törmää toiseen tai syttyy palamaan. Hyväksyttävää ei ole se, että autolautta uppoaa ja katoaa pinnan alle niin nopeasti, ettei ohjeiden ja pelastusharjoitusten mukainen poistuminen laivasta olekaan mahdollista.

Täysin poikkeuksellisella tavalla moni uutistyöläinen yritti saada itsensä ymmärtämään, minkä kokoisesta tapahtumasta oli kysymys.

Onnettomuus jakoi kohtalon sokeudella uhrit kolmeen ryhmään: pelastuneisiin, kuolleina löydettyihin – toiseksi onnekkaimpiin – ja kuolleiksi tiedettyihin, mutta löytymättömiin. Löytymättömät eivät juridisesti ole kuolleita vaan kadonneita.

Risto Lindstedt

Muodin myyntitykit

vientisooloilija Reijo Salminen, 34, palvelee Satanahka Oy:tä. Mies kuin purkillinen myyntimiestiivistettä. Noin 140–150 päivää vuodesta matkoilla. Neljänä päivänä viikossa sesongin aikana ”pienessä paukussa”. Ei koskaan ennen puolta yötä nukkumaan – sesongin aikana.

”Jos vaimo kuolee, ei asiakas sitä sure. Ei tässä hommassa voi sesongin aikana pysähtyä pohtimaan perimmäisiä kysymyksiä. Täytyy ulvoa susien mukana. Tämähän on valheellista ja pinnallista elämää. Moraaliaan myy sesongin aikana, erottaa työmoraalin yksityismoraalista.”

Mauno Saari

Sisältö