Tarpeettomat käyntikortit

1990-luku oli epämääräisten kiertokirjeiden kulta-aikaa.

sk 25 vuotta sitten 25.10.2019 06:00
SK 43/1994 (28.10.1994) Pekka Anttila: ”Tarpeettomat käyntikortit”
SK 43/1994 (28.10.1994) Pekka Anttila: ”Tarpeettomat käyntikortit”

Suomalaiset lähettävät käyntikortteja ”parantumatonta” syöpää sairastavalle pojalle, joka tervehtyi jo kolme vuotta sitten ja lopetti korttien keruun.

Tieto vakavasti sairaan kymmenvuotiaan pojan haaveesta päästä Guinnessin Ennätysten kirjaan levisi joka puolelle maapalloa. Craig Shergold sai yli sata miljoonaa korttia, mukana myös tervehdyksen Englannin kuninkaalliselta perheeltä.

Tärkein korteista tuli amerikkalaiselta miljonääriltä John Klugelta, joka kustansi Craigin leikkauksen amerikkalaisessa sairaalassa. Craig toipui ja on nyt terve.

 

Suomessa kuitenkin kummittelee kiertokirje, jossa edelleen pyydetään lähettämään käyntikortteja. ”Aikaa ei ole paljon, joten toivon sinun toimivan nopeasti”, kirjeessä pyydetään. Käyntikorttinsa lähettäneiden joukosta löytyy koko suomalaisen yhteiskunnan kerma poliitikoista ja yritysjohtajista ammattijärjestöihin, virastoihin ja lääninhallituksiin.

Englantilainen kustantaja vahvistaa tiedot Craigin tervehtymisestä. ”Jotkut ovat yrittäneet hyötyä hänen sairaudestaan pyytämällä käyntikortteja ja tekemällä niiden avulla postituslistoja”, kustantamosta kerrotaan.

Suomesta käyntikortit pyydetään lähettämään Make a Wish -säätiölle Yhdysvaltoihin. ”Kortteja ei ole enää kerätty vuosiin”, säätiön edustaja kertoo. Shergoldit lopettivat korttien laskemisen jo 1990, mutta vielä viime vuonna he saivat niitä noin 15 000 kortin päivävauhtia.

Pekka Anttila

SK 15/1959 (11.4.1959) Antti J. Taskinen: ”Näkyviä kasvoja”

SK 15/1959 (11.4.1959) Antti J. Taskinen: ”Näkyviä kasvoja”

Näkyviä kasvoja

uusi nuorten kauniitten tyttöjen toiveammatti on syntynyt. Tai kokonainen kimppu ammatteja, joita yhdistää tuo paljonpuhuva magneettinen nimitys: televisio. Siinä vasta puoleensavetävä laitos: miltei jokaisen oven takaa löydätte pari kaunista tyttöä. Eivätkä tytöt ole yksinomaan kauniita, he ovat myös ahkeria ja eteenpäin pyrkiviä ja tietävät ammatistaan, tästä televisiosta, yhtä ja toista.

Lena Ressler osaa paitsi veikata Mainos-tv:n asianomaisessa ohjelmassa myös kiivetä italialaisin suippokärkikengin palotikkaita Pasilan vesitornin katolle. Näköala suomalaisen television päämajan katolta on ruhtinaallisen avara.

Antti J. Taskinen

Sisältö