Paniikkikanava

sk 25 vuotta sitten 04.05.2018 06:00
SK 18/1993 (7.5.1993) Reijo Rutanen: ”Paniikkikanava. MTV:n selkävoitto ajoi Yleisradion kaaokseen” Kuva: Petri Kaipiainen
SK 18/1993 (7.5.1993) Reijo Rutanen: ”Paniikkikanava. MTV:n selkävoitto ajoi Yleisradion kaaokseen” Kuva: Petri Kaipiainen

Television suuri kanavauudistus on viemässä Ylen yhä syvempään paniikkiin. Varsinkin TV1:n tekijät ovat paniikissa. Tv-johtajat puolestaan kiitävät palaverista toiseen ja odottavat uusimpia katsojalukuja.

 

Katsojaluvut-termi on saanut Yleisradion sekaisin. Siitä on tullut maaginen käsite, jonka perusteella Ylessä arvioidaan kaikkea. Esimerkiksi TV1:n katsojalukujen romahtaminen on johtanut siihen, että yksikkö on pääjohtaja Reino Paasilinnan mukaan ”tehovalvonnassa”. ”Me teemme niin monta kanavauudistusta kuin on tarpeen, kunnes onnistumme”, Paasilinna sanoo. ”Kolmas kerta on syksyllä, ja jos se ei silloin onnistu, niin viimeistään silloin on pakko miettiä henkilövaihdoksia.”

Yleisradio asetti ennen vuodenvaihteen kanavauudistusta tavoitteekseen sen, että Ylen tv-kanavat tavoittaisivat 50 prosenttia katsojista. Tämä antaisi moraalisen oikeutuksen tv-lupien keräämiseen.

Sitoutuminen katsojalukuihin nähtiin myös yhtiön tehokkuuden varmistimena; kun yhtiön oli pakko alkaa kilpailla, sen oli pakko asettaa työntekijöilleen velvoite hankkia katsojia. Aiemmin riitti, kun he tekivät työnsä, ohjelmansa.

Nyt katsojatavoitteesta näyttää tulleen hirttosilmukka, vaikka Ylen johtajat eivät tätä myönnä. Alimmillaan TV1:n ja TV2:n yhteinen markkinaosuus on pudonnut 38 prosenttiin, mitä voi täydellä syyllä pitää katastrofina. Tv-uutisten menetys on puoli miljoonaa katsojaa.

Reijo Rutanen

SK 18/1993 (7.5.1993) Reijo Rinnekangas: ”Hän: Heikki Palmu, Paavalin frendi”

SK 18/1993 (7.5.1993) Reijo Rinnekangas: ”Hän: Heikki Palmu, Paavalin frendi”

Heikki Palmu

Alusta loppuun Uudenkaupungin sairaalapastori Heikki Palmussa on sitä tosipappia, joka ei menetä uskottavuuttaan, vaikka ottaisi tuopillisen ja istuisi sinisessä hämärässä rytmikoneen tahdissa.

”Olisi muistettava, että Jeesus ja Paavali herättivät jatkuvasti paheksuntaa aikalaisissaan karkeilla kärjistyksillään. Heillä oli Vanhan testamentin usko, jonka pohjalta he loivat uutta preesensiä. Vastaavat profeetalliset vedot nykyaikaan olisivat tervetullut lisä meidän pappiemme saarnoissa.”

Reijo Rinnekangas

Sisältö