Valmiina kanavasotaan

sk 25 vuotta sitten 24.11.2017 06:00
SK 47/1992 (20.11.1992) Kari Kyheröinen: ”Valmiina kanavasotaan”

class=”typography__lead-in-1″>Klassinen 20. vuosisadan vallankumous alkaa sillä, että ruutuun ilmaantuu uusi tyyppi, joka kertoo, että vanha valta on nyt mennyttä ja joutikin mennä. Suomen televisiossa tammikuun 1. päivänä käynnistyvän kanavakumouksen kärjessä heiluvat suurimmalta osin samat neli- ja viisikymppiset kuin tähänkin saakka. Mikä siis muuttuu?

Yleisradio joutuu ensi kerran tasapäiseen reaaliaikaiseen uutis- ja asiaohjelmien kilpailuun ulkopuolisen, valtakunnallisen haastajan kanssa. Se on tietysti MTV ja sen kolmoskanava.

Varsinainen titaanien taistelu käydään joka ilta ns. prime time -aikaan 19.30–21.00. Se joka kaappaa katselijat tällä välillä on kuningas.

 

TV1 on päättänyt hoitaa homman uutistunnilla, monipuolisella uutisia, uutiskatsauksia, taustoja, urheilua ja säätä sisältävällä lähetyksellä, joka alkaa joka ilta kello 20.00 ja päättyy kello 21.00. Urheilua tulee entuudesta poiketen joka ilta.

MTV3 vastaa heittämällä Ylen raskaaseen tuntiin vaihtoehdoksi kovan luokan viihdettä. Kello 22.00 se aikoo ottaa Kymmenen uutisillaan viimeisen sanan.

Maanantaina ykkönen aloittaa korkeatasoisen, Leif Salménin vetämän asia- ja kulttuurimakasiinin, ja MTV vastaa siihen suuren yleisön leffalla. Tiistain taistelu käydään välillä Ylen uutistunti – MTV:n uutuussarja Indiana Jones Jr ja Ruusun aika. Keskiviikkona MTV:llä yrittävät Ylen uutiskatsojat imaista Renny Harlinin ohjaama Gladiaattorit ja Bill Cosby.

Kari Kyheröinen

SK 47/1992 (20.11.1992) Reijo Rinnekangas: ”Hän: Jussi Kylätasku, aatteen Barabbas”

SK 47/1992 (20.11.1992) Reijo Rinnekangas: ”Hän: Jussi Kylätasku, aatteen Barabbas”

Jussi Kylätasku

Näytelmäkirjailija ei puhu edes vitsin vuoksi taivaaseen menosta. ”Jeesus ei ole mulle ylimaallinen henkilö, vaan vaikuttava yksilö. Siihen aikaan näitä Messias-kandidaatteja oli paljon liikenteessä.”

Keisari ja Poika -näytelmässään Kylätasku laskee parikymppisen Jeesuksen irti vuoden 14 Roomaan – henkiin herättämään juuri kuolleen keisari Augustuksen ja treffaamaan muun muassa Barabbasta.

”Sosialismin perustava voima on niissä ihmisläheisyyden arvoissa, joista Vuorisaarna puhuu.” 

Reijo Rinnekangas

Avainsanat
Sisältö