Pyramidi kainalossa

Kun professori puhuu EY:stä, aloitetaan 800-luvulta. Kun hän puhuu itsestään, lähdetään 1500-luvulta. Viikon Hän 10/1993 on Heikki Kirkinen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ideat tulevat joskus nopeasti, kuin itsestään. Viittä vaille valmis arkkitehti Matti Sanaksenaho, 27, marssi Sevillan Helvetinkolu-projektista irti päästyään Hakan johtajan Seppo Lahden puheille töitä kysymään.

”Töitä ei ole, mutta voisit itseksesi mietiskellä, mitä tuolle pitäisi tehdä”, Lahti sanoi viitaten konttorinsa ikkunasta aukeavaan Sörnäistenrannan ruppanaan maisemaan.

”Parin viikon kuluttua Matti tuli takaisin pyramidi kainalossaan ja sai minut innostumaan heti.”

Toteutuessaan projekti tarkoittaisi sitä, että Helsingillä olisi uusi maamerkki ja monitoimihalli käytössään vuoden 1997 Yleisurheilun MM-kisoihin mennessä. Tai sitten ei.

Rakennus on sata metriä korkea umpiteräs-pyramidi hydraulisesti aukeavine kärkineen. Sisään mahtuisi 15 000 katsojaa.

 

Hanke on johtaja Lahden mielestä ilman muuta kontroverssi aina filosofisesta tykkäättekö pyramidista -teemasta nykyiseen taloudelliseen niukkuuteen.

Sanaksenaho: ”Colosseum, Circus Maximus, Pantheon, keskiajan katedraalit – kaikki ne ovat syntyneet vaikeina aikoina. Myös tämä aika vaatii oman symbolinsa. Tämä teräspyramidi on hirvittävän pelkistetty ja yksinkertainen perusmuoto. Se syntyi välähdyksenomaisesti, kun katselin alueen ilmakuvaa ja sillä olevia suoria laatikoita, piippuja ja merta. Kristallinkirkas hahmo, jota kohti tullaan.”

Kari Kyheröinen