Falunin MM-kisat: V-tyylillä, mutta miten?

sk 25 vuotta sitten 16.02.2018 06:00
SK 7/1993 (19.2.1993) Kari Kyheröinen: ”Falunin MM-kisat: V-tyylillä, mutta miten?”
SK 7/1993 (19.2.1993) Kari Kyheröinen: ”Falunin MM-kisat: V-tyylillä, mutta miten?”

Vain vuosi sitten Albertvillessä Toni Nieminen hallitsi V-tyylin täysin suvereenisti maailmassa. Viikko sitten Lahden hiihtostadionilla hän töpsäytti suksensa kerta toisensa jälkeen puolirinteeseen ja antoi v&p-alkuisia lausuntoja.

Mitä oli tapahtunut?

”Kunpa sen tietäisi”, aprikoi lajipäällikkö Matti Pulli. ”Eräs ongelma on siinä, ettei kukaan muukaan tiedä. Maailmassa on toistaiseksi vain yksi valmentaja, joka on itse hypännyt V-tyylillä, Itävallan Andreas Feider.”

 

Pullin mukaan 99 prosenttia suomalaishyppääjistä ponnistaa liian myöhään. Eräs, joka hallitsi asian muita paremmin, oli Matti Nykänen. Kun Matti laski latuset tyhjään mäkeen, päättyivät jäljet puolitoista metriä ennen hyppyrin nokkaa. Siinä oli yksi varma todiste. Loput Pulli sai japanilaisten tekemästä video-tietokoneanalyysistä.

V-tyylin vaatiman ponnistuksen pitää lähteä välittömästi oikeaan suuntaan ja kulmaan. Kaikki tuloksen kannalta ratkaiseva tapahtuu noin 300 millisekunnissa.

”Juuri tuossa vaiheessa on jokaisella hyppääjällä täysin pimeä hetki. Vaikka valmentaja tietäisi maailman kaikki tekniset hienoudet, niin se on kuin seinälle puhuisi, jos hyppääjä ei itse tiedä mitä tehdä.”

”Tämä ei ole tahtolaji. Ei kukaan voi mennä mäen päälle ja päättää hypätä 130 metriä.”

 

Niemisellä V-tyyli oli selkäytimessä alusta lähtien, ja niin on myös 15-vuotiaalla Janne Ahosella, joka hymyssä suin liitelee muita pitemmälle, kun vain vauhtia riittää. Juuri siinä on toistaiseksi liian kevyen Jannen ainoa heikko kohta.

Kari Kyheröinen

SK 7/1993 (19.2.1993) Riitta Pyysalo: ”Hän: Ulf Söderblom, kapellimestari”

SK 7/1993 (19.2.1993) Riitta Pyysalo: ”Hän: Ulf Söderblom, kapellimestari”

Ulf Söderblom

”Mutta miksi olen pohjimmiltani kestänyt oopperan hirvittävää monttua ja oopperatalon mahdotonta akustiikkaa? Miksi en ole lentänyt pois Suomesta ja vieraillut paljon muualla”, Ulf Söderblom pohtii ja sanoo vähätellen, että ehkä hänellä ei ole ollut tarpeeksi lahjoja. Syitä on ollut kaksi. ”Oopperakapellimestari on osa instituutota.” Hän haluaa olla mukana produktion teossa alusta loppuun eikä vain käydä kääntymässä vierailijana.

Toinen syy: ”Perhe-elämä on ollut minulle tärkeämpi kuin joku muu.”

Riitta Pyysalo

Avainsanat
Sisältö