Väärennös

sk 25 vuotta sitten 27.04.2018 06:00

Suomi on väärennettyjen farkkujen kauttakulkumaa: sininen tie Kiinasta ja Pietarista länteen.

Thaimaasta Suomeen on tuotu väärennettyjä Levi’s-farkkuja jo vuosia. Farkut ovat lentäneet Suomeen matkustajien mukana lentokoneissa. Levi Straussin Euroopan konttorin johtaja Henry Roeland ihmettelee Suomen ja Thaimaan yhteyttä, joka näyttää hänen mielestään kummallisen kiinteältä.

Parin viime vuoden aikana Levi Strauss on aloittanut taistelunsa kiinalaisia farkkutehtaita vastaan. Viime vuonna yhtiö onnistui sulkemaan Kiinan viranomaisten avustamana 25 laitonta farkkutehdasta. Tehtaat toimivat tehokkaasti ja tuottivat farkkuja, joita on melkein mahdotonta erottaa aidoista Levi’sin hyväksymistä tuotteista.

 

Kiinasta farkut lähtivät venäläisten salakuljettajien mukana Pietariin, josta ne lastattiin kontteihin, jotka ovat kulkeneet Suomen kautta länsimarkkinoille. Thaimaalaiset farkut ovat jääneet Suomen markkinoille, mutta kiinalaiset ovat jatkaneet matkaansa esimerkiksi Rotterdamiin, Puolaan ja Saksaan.

Levi Straussin tietojen mukaan farkkuliikenne kasvaa koko ajan. Viime vuonna Kiinasta löydettiin 800 000 väärennetyt Levi’sin farkut. Osa niistä on luultavasti kulkenut asiakkaille Pietarin ja Helsingin reittiä.

Tarkkoja määriä ei tiedä kukaan. Osa housuista saattaa kulkea Baltian kautta länteen. Osa voi kiertää Puolan ja Suomen kautta takaisin Venäjän markkinoille.

Harri Saukkomaa

Timo Airaksinen

Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professorilla Timo Airaksisella, 46, on laman aikana riittänyt kysyntää julkisuudessa. Julkisuus kiehtoo Airaksista. ”Ihminen ei ole vain sitä, mikä ulospäin näkyy. Ajatellaan vaikka kaupungilla käveleviä ihmisiä: sama hallittu ilme kaikilla kasvoilla. Mutta mitä haaveita, toiveita, perversioita naamioiden takana myrskyää. Emme näe, että joku hautoo itsemurhaa, toisen äiti on kuollut, mitä Jaakobin painia kolmas käy. Fasadia pidetään yllä myös kulttuurissa ja tiedonvälityksessä – pelataan normaalisuuspeliä.”

Kristina Carlson

Sisältö