Yrsa Stenius, någon

sk 25 vuotta sitten 07.09.2018 06:00
SK 36/1993 (10.9.1993) Saska Saarikoski: ”Hän: Yrsa Stenius, någon” Kuva: Hannu Lindroos.
SK 36/1993 (10.9.1993) Saska Saarikoski: ”Hän: Yrsa Stenius, någon” Kuva: Hannu Lindroos.

”jag hade alltid varit någon.”

Näin aloittaa Yrsa Stenius uuden kirjansa Makten och kvinnlighet dramaattisimman jakson, joka kuvaa menestyjän äkillistä luhistumista, psyykenspiraalia Aftonbladetin päätoimittajan paikalta mielisairaalan suljetulle osastolle ja 30 metriä korkean jyrkänteen uloimmalle reunalle.

Hän ei hypännyt.

 

Yrsa Stenius, 48, on aina omistautunut uralleen. Ruotsiin muuton jälkeen työ nielaisi naisen täydellisesti. Aftonbladet oli enemmän kuin työpaikka. Se tarjosi ystäviä ja turvallisen yhteisön, lopulta myös rakkauden.

Ympäristössään Yrsa tunnettiin tasapainoisena, järkevänä ja sovittelevana hahmona, joka jaksoi kuunnella silloinkin kun muut olivat toistensa tukassa kiinni.

”Konfliktitilanteessa painoin tunteeni pohjalle ja yritin löytää yhteistä maaperää.”

Aftonbladetin päätoimittajakollega Rolf Alsing ihastui. Kahdesta päätoimittajasta tuli parhaat ystävät, taistelupari, rakastavaiset. Ja Yrsa Steniuksesta tuli jälleen, ties monennenko kerran elämässään, toinen nainen.

Asiat menivät toivottomaan solmuun, kun Aftonbladetissa käynnistyi valtataistelu. Toimituspäällikkö halusi isomman pestin ja yritti hotkaista puolet Alsingin istuimesta. Hetken impulssista Stenius teki miehille tilaa. Kirjoittamaan vetäytyminen osoittautui hirvittäväksi virheeksi.

”Huomasin, miten paljon asemani oli perustunut päätoimittajuuteen ja kun se oli poissa, minulle jäi hirvittävä tyhjyys.”

Saska Saarikoski

SK 36/1918: ”Nainen eläinlääkärinä – ensimäinen pohjoismaissa!”

SK 36/1918: ”Nainen eläinlääkärinä – ensimäinen pohjoismaissa!”

Nainen eläinlääkärinä  – ensimäinen pohjoismaissa!

Viime viikolla palasi Saksasta monivaiheisen matkan kestettyään eläinlääketieteiden tohtori Agnes Sjöberg, ensimäinen suomalainen nainen, joka on suorittanut eläinlääkärintutkinnon. Tohtori Sjöberg, joka on syntynyt Kauhajoella, aloitti opintonsa Dresdenissä v. 1911. Laaja Saksassa harjoittamansa lääkärintoimi, jolloin hän on hoitanut ”isojakin” kotieläimiä, hevosia, lehmiä, y.m., todistaa siis, että naisen voimat kyllä riittävät tähänkin ammattiin. Toivotamme tohtori Sjöbergin tervetulleeksi kotimaahan.

Avainsanat
Sisältö