Sisäministeri Petteri Orpo: ”Katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta”

Järjestyksenvalvonta kuuluu viranomaisille, korostaa poliisin toiminnasta vastaava ministeri.
Heikki Vento
Kotimaa 5.1.2016 16:41

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pettyi poliisin tiedotteeseen, koska se jätti tulkinnanvaraa. Tarkoitus oli tiukentaa linjaa.

Orpon mielestä poliisin kannanotto vapaaehtoisiin katupartioihin ei onnistunut. Ministerin mukaan pyrkimyksenä oli korostaa, että järjestyksenvalvonta on poliisin vastuulla.

Poliisin tiedotetta ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen lausuntoja tulkittiin niin, että poliisi kannattaa vapaaehtoisia katupartioita.

Poliisihallitus ja Kolehmainen osallistuivat keskusteluun tiistaina 5. tammikuuta sen jälkeen, kun Hämeen poliisi oli ottanut myönteisen kannan katupartiointiin.

”Poliisijohdon lausunto ei toiminut toivotulla tavalla. Poliisiylijohdon oli tarkoitus selventää, että linja on tiukempi. Lausunto jätti tulkinnanvaraa”, Orpo sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Orpon mukaan kansalaisjärjestöt eivät voi ottaa viranomaistehtäviä hoidettavakseen.

”Suomessa järjestystä valvovat viranomaiset. Se on yksiselitteinen asia ja siitä on pidettävä kiinni.”

 

Orpo suhtautuu Kolehmaista selvästi varauksellisemmin vapaaehtoisiin katupartioihin.

”Poliisilla on hyviä esimerkkejä kansalaistoiminnasta kuten vihjeet ja ilmiannot. Nyt katupartioinnissa on kuitenkin piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta.”

Poliisin toiminnasta vastaava Orpo korostaa, että kansalaistoiminnassa on noudatettava lakeja. Se koskee jokaista ihmistä ja ryhmää.

Orpo muistuttaa, että yksilön suojaa ja oikeuksia on aina kunnioitettava. Hänen mielestään vapaaehtoisten, poliisia tukevaan ennaltaehkäisevään toimintaan ei kuulu minkäänlaisten voimakeinojen käyttö. Jokaisen ihmisen ruumiillista koskemattomuutta on kunnioitettava.

”Se raja on siinä.”

 

Juttu julkaistu 5.1. klo 16.41, juttua muokattu klo 16.53 ja 17.03: kirjoitusvirheitä korjattu.

Keskustelu

Orpon on hyvä hurskatella kun poliisin resurssit ovat tiukoilla mm turvapaikanhakijoiden takia. Orpo ei taida ymmärtää kansalaisten huolta omasta turvallisuudestaan. Kesällä 2015 Orpo syytti turvapaikan hakemisen perusteiden epäilijöitä rasisteiksi. Orpo ei nyt mitenkään tarkenna mitä huonoja piirtetiä katupartioinnissa on, jotka eivät lisää turvallisuutta. Orpo varmaan ihmettelee miksi suomalaisten luottamus poliisiin on vähentunyt tänäkin vuonna.

Sisäministeri Orpo ei taida tuntea Suomen lakia. Pakkokeinolain yleinen kiinniotto-oikeus antaa oikeuden, toki rajatun, voimankäyttöön ja kiinniottoon rikoksen yhteydessä. Kova, jopa lakiemme vastainen kanta ministeriltä. Ministerin tulisi noudattaa lakia kaikissa virkatoimissa. Poliisiylijohtaja noudattaa kannanotoissaan lakia.

Orpo on täysin oikeassa siinä, että katupartiot ovat turvallisuusuhka. Ne antavat väärän viestin stabiilista ja toimivasta yhteiskunnastamme sekä meille että muualta tuleville. Pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta ja jätetään katupartiointi virkavallalle, jolle se lain mukaan kuuluu.

Oliskohan se kuitenkin aika tavalla yksi lysti jos Kemissä ja Joensuussa muutama härö käppäilee kaupungilla patsastelemassa? En nyt tässä kohtaa ihan kauhean suurena turvallisuusuhkana näkisi.

Poliisi on vetäytynyt suurempiin keskuksiin. Maaseudulla ja siellä missä ei ole poliisia yhteisöt antavat tilaa ”suojajoukoille”. Olisiko parempi, jos poliisi ottaisi taas paikkansa myös maaseudulla. Nämä ODIN- porukat ovat luku sinänsä, siellä on varmasti tyyppejä, joilla ei ole sosiaalista verkkoa muualla ja nyt pääsee pätemään.

ALPO, aivan totta. Poliisi syksyn uutisoinnin mukaan on vielä vähentämässä lähes tuhat poliisia. Ihan selviö, että joku täyttää tuon tyhjiön. Turvaliikkeet, aidat, erilaiset kotikutoiset valvontajoukot, ihan samantyyppinen kehityskuva kuin maailmalla yleisemminkin. Rikkaat asuvat aitojensa takana vartioiduilla alueilla ja muilla on epävirallisia turvayhteisöjä. Tottakai tähän sisältyy myös voimakas segrekaatio. Mutta olisivatkohan nämä Odin-joukot vielä tätä, ehkä joku esiaste.

Nyt esille tulleet KRP:n antamat tiedot maahanmuuttajien toimista Helsingin asematunnelissa, ovat tosi hälyttäviä. Poliisi toimi upeasti ehkäisemällä provokaation. Mikä taho oli organisoinnin takana ja pyrittiinkö saamaan verukkeita lisätoimille? Tämänkaltaiseen toimintaan syyllistyneet pitää toimittaa pois Euroopasta. Katupartiot ja äärioikeisto saa lisäpontta itselleen, jos annetaan tilanteen valua käsistä. Katuherruuden tavoittelu on vanha juttu,eräs saksalainen tokaisi,”vallatkaa katu”.

Se on tosiaan kummallista että Helsingin päärautatieaseman annetaan muuttua nopeaan tahtiin täysin turvattomaksi paikaksi, jatkuvasti tapahtuu jotakin epämääräistä. En anna enää lasteni käyttää sitä, ja itsekin välttelen. Ei ole mikään kovin kiva kehityssuunta. Miksi ihmeessä Helsingin keskustassa pitää ylipäätään olla vastaanottokeskuksia?

Minulla on vähän menossa luotto poliisiin ja se johtoon eivä vain suurentele asiota ja ylimitoita toimiaan , että näyttläisi ollaan ajan tasalla kuten 6.12.2015. Omaa nimeään voi minusta hyvin käyttää kun kantti riittää puskista ampujia kyllä aina riittää
t. Osmo Pekkarinen