Sipilän hallitus korvaa virkamiehiä roboteilla: 2,6 miljoonan euron satsauksilla tavoitteena tuplasäästöt

Tavoitteena on automatisoida rutiinitöitä.
Kotimaa 7.5.2018 15:41
Pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo sekä eurooppaministeri Sampo Terho eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 3. toukokuuta 2018.
Pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo sekä eurooppaministeri Sampo Terho eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 3. toukokuuta 2018. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / Lehtikuva

Valtionhallintoa patistetaan kohti robottien maailmaa. Valtiovarainministeriön (VM) mukaan virastojen ja laitosten pitäisi hyödyntää toiminnassaan yhä enemmän tekoälyä ja robotiikkaa.

VM:n ylijohtajan Juha Sarkion mukaan ministeriössä rahaa on puollettu neljälle robotiikka- tai tekoälyhankkeelle. Summa on 2,6 miljoonaa euroa.

VM:n laskelmissa 2,6 miljoonan euron robotiikkasatsauksilla saavutetaan vähintään 5,2 miljoonan euron säästö vuodesta 2022 alkaen. Jos säästyvä työpanos muutetaan henkilötyövuosiksi,  se on yhteensä noin 60 henkilötyövuotta.

Jos ja kun eduskunta hyväksyy rahoituksen, sitä saavat Business Finland, oikeusministeriö, Valtiokonttori ja yhteishanke, jossa ovat mukana Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet.