Sipilän hallitus hävisi lähes 500 000 ääntä: Kepu ja persut romahtivat

Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna perussuomalaisten tappio oli lähes 300 000 ääntä.
Mikko Niemelä
Kotimaa 10.4.2017 15:15
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus koki kuntavaaleissa äänimäärällisesti melkoisen tappion, jos ja kun ääniä verrataan edellisiin kuntavaaleihin 2012 ja eduskuntavaaleihin 2015. Eniten romahti perusssuomalaiset, joiden äänimäärä laski edellisiin kuntavaaleihin nähden 81 094 äänellä ja eduskun...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Taas vertaillaan omenoita ja appelsiineja (eduskuntavaaleja ja kunnallisvaaleja). Voi toki saada osviittaa, mutta eduskunnan paikkajaon laskeminen kunnallisvaalituloksen perusteella on naurettavaa. Kunnallisvaalit on noin kolmetsadat erilliset vaalit siinä missä eduskuntavaalit on yksi vaali.

Hirveästi graafeja ja dataa, ja niistä syntyi vain tuollainen merkityksetön jos-artikkeli (ja toimittajan itseilmaisua).

Näissä vaaleissa keskustapuolue sai 2823 valtuustopaikkaa, toiseksi tullut SDP sai 1696 paikkaa ja kolmantena kokoomus 1492 paikkaa. Yleisesti keskustalla on Suomen kunnissa reilusti eniten vaikutusvaltaa. Tämäkin on toki vähän teennäistä, koska kyse on tosiaankin kuntien erillisvaaleista ja tilanne on eri kunnissa erilainen.

Mutta mielikuvilla mennään. Valtakunnan tason kilpailua käydään kaiketi siksi, että kyse on ryhmäidentiteeteistä. Oman ryhmän menestys ja vastustajan tappio ovat tärkeitä. Sen pitää näkyä.

Omituinen näkökulma. Kuntavaalivertailussa kokoomus menetti hieman enemmän ääniä kuin keskusta ja siitä puhutaan voittajana. Myös edellisissä kuntavaaleissa keskusta oli prosenteissa kolmanneksi suurin. Kuntavaalit ovat aivan erilaiset kuin eduskuntavaalit, ehdokasasettelu on ratkaisevaa. Tästä hyvä esimerkki on Helsinki. Toki vihreät ja vasemmistoliitto (niin ovat kuin kaksi marjaa) voittivat median suosiollisella avustuksella.