Sipilän hallitus hakkaa päätään seinään – Irtisanomissuojan viilaukset eivät ratkaise tulehtunutta tilannetta

Kommentti: Ay-liike ja työministeri Jari Lindström puhuvat toistensa ohi.
Kotimaa 2.10.2018 11:28
Työministeri Jari Lindström.
Työministeri Jari Lindström. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Sipilän hallitus ei luovu lakiesityksestä, joka heikentäisi irtisanomissuojaa.

Odotettu muutos lakiesitykseen kuitenkin saatiin, kun työministeri Jari Lindström (sin) esitteli hallituksen aikaansaannosta tiedotustilaisuudessa 2. lokakuuta 2018.

Uuden ehdotuksen mukaan irtisanomissuojaa heikennettäisiin alle 10 hengen yrityksissä. Myös karenssiaika lyhenisi.

Muutos on suhteellisen pieni viilaus, sillä uudistettunakin laki koskettaisi yli 93 prosenttia yrityksistä ja yli 300 000 työntekijää. Edellinen esitys kosketti lähes 97 prosenttia yrityksistä ja noin 450 000 työntekijää.

Tiedotustilaisuudessa ministeri Lindström tuntuikin puhuvan kuuroille korville, kun hän vakuutteli, että uusi lakiesitys toisi ”rauhan” tulehtuneeseen työmarkkinatilanteeseen.

Ammattiliitot ilmoittivat jo aiemmin, että niille kelpaa ainoastaan lakihankkeen kuoppaaminen. Ei siis mitkään pienet myönnytykset tai viilaukset.

Siksi onkin käsittämätöntä, että hallitus jatkaa jääräpäistä toimintaansa. Suuret teollisuusliitot ovat ilmoittaneet, että ylityökiellot, työnseisaukset ja lakot tekevät kansantalouteen kymmenien miljoonien eurojen loven joka ikinen päivä.

Ehkä Sipilän hallitus ajattelee, että Suomella on varaa tällaiseen työmarkkinapolitiikkaan ja vaaleihin on hyvä lähteä, kun kansantalous on taas kuralla.