Sipilä yrittää uudelleen – ”Jälleen päädyttiin täydelliseen absurdiuteen”

Palkat jäihin ja lisää työaikaa, sanoo tutkija yhteistakuntasopimuksen tavoitteista.
Kotimaa 3.8.2015 16:20
Pääministeri Juha Sipilä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (istumassa vas.), Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder yhteiskuntasopimuksen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 3. elokuuta 2015. © Markku Ulander / Lehtikuva

Kaikki toistivat samaa viestiä: ”Tarvitsemme yhteiskuntasopimusta.” Ensin tätä toitotti pääministeri Juha Sipilä (kesk), sitten valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja lopuksi vielä työministeri Jari Lindström (ps).

Keväällä karille ajettu yhteiskuntasopimus työnnettiin jälleen siis vesille.

Kyse on pähkinänkuoressa siitä, että hallitusohjelman tavoitteena on kilpailukyvyn parantaminen yksikkötyökustannuksia alentamalla vähintään viidellä prosentilla. Myös työntekijöiden muutosturvaa halutaan parantaa.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius on nimitetty selvitysmieheksi. Hänen tehtävänsä on kolmen viikon aikana selvittää työmarkkinaosapuolten kanssa, onko yhteiskuntasopimus mahdollinen.