Sipilä ja Katainen löysivät yhteisen sävelen melkein kaikesta

Tuomo Lappalainen
Kotimaa 22.8.2013 12:51

Keskustan Juha Sipilän ja kokoomuksen Jyrki Kataisen odotettu ”kaksintaistelu” tänään Mikkelissä muistutti lopulta enemmän herrasmiessarjan sopupeliä.

Idea kahden puheenjohtajan keskustelutilaisuudesta syntyi, kun keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmille selvisi, että ne olivat molemmat sopineet kesäkokouksensa samaksi päiväksi samaan paikkaan. Virallisen version mukaan kyseessä oli puhdas sattuma. Sellaisillekin politiikassa on yhä tilaa.

Kahden puheenjohtajan kohtaaminen juuri nyt sopi kuitenkin erinomaisen hyvin sekä kokoomukselle että keskustalle. Kukaan ei osaa varmuudella sanoa, selviääkö hallitus koossa politiikan myrskyisestä syksystä. Kataisen ja Sipilän tapaamisen yksi konkreettinen viesti olikin, että kokoomus ja keskusta pystyvät tarvittaessa yhteistyöhön, jos poliittinen tilanne syystä tai toisesta äkkiä muuttuu.

Ylen A-studio julkaisi vähän ennen puheenjohtajien kohtaamista keskustavaikuttajille tehdyn kyselyn, josta kävi ilmi, että keskustassa on juuri nyt enemmän haluja yhteistyöhön Sdp:n kuin kokoomuksen kanssa. Sipilä ei kuitenkaan suostunut puolella sanallakaan kommentoimaan, mitä merkitystä tällä on jatkoa ajatellen.

Mikkelin torille kokoontuneelle satapäiselle yleisölle kävi selväksi, että keskusta ja kokoomus ovat pitkälle yhtä mieltä muun muassa työurien pidentämisestä ja yritysten kilpailukykyyn vaikuttavista ratkaisuista. Kunta- ja sote-uudistuksissa näkemyserot ovat vielä isot, mutta niissäkin sovintoa haetaan nyt paljon vakavammin kuin vielä jokin aika sitten.

Ehkä merkittävintä kuitenkin on, että Katainen ja Sipilä näyttävät olevan pitkälti samaa mieltä politiikan toimintatavoista. Juuri pelisääntöjä koskeneet erimielisyydet ovat aikaisemmin hiertäneet keskustan ja kokoomuksen välejä jopa enemmän kuin asiakysymykset.

Alkajaisiksi puheenjohtajat sopivat, että he eivät tästedes ammu suoralta kädeltä alas toistensa esityksiä vaan miettivät ensin, miten niitä voitaisiin jatkojalostaa. Molemmat myös tekivät selväksi, että politiikassa ei pitäisi olla enää ehdottomia kynnyskysymyksiä. Se oli selvä piikki Jutta Urpilaiselle (sd), jonka vaalilupaus olla nostamatta eläkeikää jarruttaa yhä työuraneuvotteluja.

Tulevaa hallituspohjaa ei tietenkään ratkaistu tänään Mikkelin torilla. Kataisen ja Sipilän tapaamisesta lähti kuitenkin muille selvä viesti, että porvarihallitus on edelleen mukana varteenotettavien vaihtoehtojen joukossa.

Keskustelu

Jomman kumman puolueen ajatusten hautaustoimisto, joko kokoomuksen Toivo tai keskustan E2, oli keksinyt ”sattumatapaamisen” Päämaja-kaupunkiin.

Sipilä haluaa pitää yllä suhteita Kokoomukseen seuraavia hallitusneuvotteluja varten. Sipilälle Kokoomus on mieluisampi kuin muut isot puolueet. Kepun kuuluisa kentä jonka Katainen haluaa kuntauudistuksessa tuhota on eri mieltä kuin Sipilä

Teknokraatti Sipilästä kuoriutuu aikanaan pääministerinä ehta kokoomuslainen.

Suomeksi: Kepussa ja Kokoomuksessa halutaan ylläpitää vanhaa kolmipuoluejärjestelmää ja estää PS:n nousukkaiden mukaantuloa hallitukseen. Tuttu järjestelmä sopii molemmille, sehän on vuosikymmeniä ”toiminut”, kuten Suomen talouden tilasta voimme päätellä.

Valtio ottaa 9 miljardia uutta velkaa. Tämä parivaljakko tulee seuraavaksi sitä viljaa niittämään. Totuus on tiedossa nyt tehdään jo poliittisia arvioita kuka joutuu kansan tuomiolle ”pahana poikana”. SDP ei ole puolue, joka uskaltaa tehdä leikkauksia.

Eli suomeksi, seuraavassa hallituksessa Keskusta korvaa Kokoomuksen ja Kokoomus demarit ja sama vanha meno jatkuu edelleen.