Sipilä haukkui Suomea kaivosteollisuuden ”kehitysmaaksi”: Sekös ärsytti lobbaria ja korkeaa virkamiestä

Uutisanalyysi: Sipilä ja keskusta kalastavat pohjoisen ääniä kaivosteollisuuslupauksillaan.
Kotimaa 11.6.2018 15:40

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä pääjuhlan lippumarssissa keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa sunnuntaina 10. kesäkuuta 2018. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän pitämä puhe Sotkamon puoluekokouksessa meni aivan nappiin.

Siitä ärsyyntyivät lähes kaikki muut paitsi keskustalaiset.

Yksi ärsyyntyjistä oli Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Toinen kummastelija oli työ- ja elinkeinoministeriön kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen.

Syy reaktioille oli puheen kohta, jossa Sipilä ja hänen puheenkirjoittajansa olivat tulleet johtopäätökseen, että suomalaisessa kaivosteollisuudessa olisi parantamisen varaa. Kyse ei ollut kuitenkaan ympäristöhuolista tai yhtiöiden harjoittamasta luovasta verosuunnittelusta, vaan kaivosteollisuuden jalostusketjusta.

”Maaperästämme louhitut metallit ja mineraalit lähtevät raakamalmina, jalostamatta, meiltä maailmalle. Olemme tässä asiassa kehitysmaa. Keskusta haluaa, että tämä muuttuu”, Sipilä sanoi puolueväelle ja medialle Sotkamossa.

Kaivosteollisuus ry:n johtaja Pekka Suomela kiirehti välittömästi oikaisemaan Sipilän puheita Twitterissä. Suomela luetteli kaivosteollisuuden yrityksiä, jotka jatkojalostavat malmejamme Suomessa: Tornion terästehdas, Kokkolan sinkkitehdas ja Harhavallan nikkelitehdas sekä fosfaattitehdas Kokkolassa.

”Sitkeästi istuu tuo kuvitelma, ettei meillä Suomessa olisi merkittävää metallinjalostusteollisuutta”, kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen vastasi Suomelan tviittiin.

Sipilän puhe kuitenkin jatkui:

”Luonnonvarojen kestävä käyttö, hallinta ja jatkojalostus pitää olla jatkossa enemmän kotimaisissa käsissä.”

Tarkkaan ottaen kaivosteollisuuden edustajan luettelemat tehtaat Kokkolassa ja Harjavallassa ovat vahvasti norjalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten omistuksessa olevia laitoksia, vain Tornion terästehdas on poikkeus.

 

Oli Sipilän puheen muotoiluista mitä mieltä tahansa, viesti todennäköisesti puhuttelee maakuntien äänestäjiä.

Moni suomalainen toivoo, että kaivosyhtiöt olisivat enemmän suomalaisten omistuksessa. Miksi emme itse perusta kaivoksia ja tehtaita, moni kysyy.

Sipilän puheen kaivosteollisuus-osuudelle onkin strateginen syynsä. Keskustan puoluekokous pidettiin Sotkamossa. Yksi kaupungin suurimmista työllistäjistä on Terrafame eli entinen Talvivaara. Kaivos työllistää suoraan noin 650 ihmistä.

Yli 600 suoraa työpaikkaa on paljon Kainuussa, joka Lapin tavoin on koko 2000-luvun taistellut alueen teollisuustyöpaikkojen säilymisen puolesta.

Tehtaita on suljettu milloin mistäkin syystä, ja niitä myös avattu milloin mistäkin syystä. Ilmaiseksi työpaikat eivät ole koskaan tulleet.

Pelkästään Juha Sipilän hallitus on pannut Terrafamen kaivoksen ylösajoon veronmaksajien rahaa noin 500 miljoonaa euroa. Sipilä itsekin myönsi puheessaan, että panostus Terrafameen oli suuri riski.

Riskeistä huolimatta Sipilällä riittää uskoa kaivosteollisuuteen.

Sipilän kaivospuheet herättivät jälleen toivoa maakunnan ihmisissä. Sotkamossa on tapahtunut ”ihme”.

Valtavien riskisatsauksien jälkeen Terrafamen kaivos on tehnyt tuotantoennätyksiä ja vesitilanne on saatu hallintaan. Työpaikat voivat säilyä, jos kaivoksella kaikki sujuu hyvin.

Pitää kuitenkin muistaa, että purkuputken kautta juoksutetaan edelleen kaivosvesiä alueen lähijärveen ja kunnollinen vesistöjen seuranta vie todennäköisesti vuosia.

Taloudellinenkin tulos on vasta nipin napin plussan puolella. Todennäköisesti vierähtää paljon aikaa ennen kuin kaivos pystyy maksamaan valtiolle kunnollisia osinkoja. Eikä tämäkään ole varmaa.

Saamapuolelle ponnistaminen edellyttää toimivan prosessin ja vesien hallinnan lisäksi järkevällä hintatasolla pysyvää nikkelin maailmanmarkkinahintaa. Nyt hinta on noussut talouskasvun seurauksena noin 15 000 dollariin tonnilta.

Se ei kuitenkaan riitä. Hinnan pitää pysyä nyt saavutetulla tasolla, mieluiten nousta, sillä nikkelin hinta oli vuosia todella alhaalla. Raaka-aineiden hinnat heilahtelevat herkästi, jopa yksi tviitti Yhdysvaltojen presidentiltä voi vaikuttaa.

Riskeistä huolimatta Sipilällä riittää uskoa kaivosteollisuuteen. Hän lupasi kannattajilleen, että seuraavalla vaalikaudella keskusta pääomittaa Malminjalostus Oy:n (Terrfame Group) akkuteollisuusbisneksiä. Pääomitus voi olla jopa satoja miljoonia euroja.

Poliitikon onkin hyvä luvata, sillä taloudellisen riskin kantavat loppupeleissä aina veronmaksajat. Äänestäjä ei kuitenkaan tätä isoa kuvaa Kainuussa tai Lapissa mieti. Kyse on heidän työpaikoistaan ja makkarasta leivän päällä.