Selluliikkeen naiset vetoavat presidenttiin

Kotimaa 4.2.2008 09:53

Kemijärven sellutehdasta puolustavat naisaktiivit toivovat Tarja Halosen jatkavan keskustelua yritysten yhteiskuntavastuusta.mielenosoitus eduskuntatalolla

Teksti Petri Pöntinen
Kuva Markus Pentikäinen

Kemijärven yöjunasta purkautui mustanaan väkeä maanantaiaamuna. Lappilaiset marssivat eduskuntatalolle, jossa alkoi sellutehdasta puolustavan kansanliikkeen mielenilmaus puoli kymmeneltä. Arviolta tuhatkunta ihmistä, seassa tukijoukkoja myös etelästä, kokoontui Arkadianmäen portaiden eteen. Massaliike luovutti 28 000 nimen adressin sellutehtaan säilyttämiseksi.

Massaliikettä on johtanut julkisuudessa kaksi miestä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala ja paperiosaston tiedottaja Juha Pikkarainen. Kansanliikkeen 20 hengen ydinpiirissä on myös kahdeksan naista.

Viisi heistä saapui yöjunalla Helsinkiin.

”Me naiset toimimme taustalla, kokoamme tietoa liikkeen käyttöön. Olemme yhteisellä asialla”, Tuula Kuvaja kertoi.

Kuvaja on kehittämispäällikkö Itä-Lapin kuntayhtymässä. Hän tuntee yrittäjien pelot ja murheet, jos Kemijärven sellutehdas lakkautetaan. Moni pienyrittäjä on nainen.

”Naiset pyörittävät palvelualan liikkeitä. He ovat huolissaan, mitä tapahtuu, jos väkeä muuttaa pois sellutehtaan lopettamisen jälkeen.”

Tehtaiden lakkautusuhka kuuluu kaikkialla kemijärveläisten perheiden arjessa, kotona, kaupassa ja harrastuksissa. Myös lapsien puheissa.

”Lapset miettivät, miten heille tai heidän kavereilleen käy, jos tehdas lopetetaan.”

Massaliikkeellä oli täysi ohjelma maanantaiksi: tapaamisia eduskuntaryhmien ja avainministerien kanssa, vierailu Stora Ensolle ja presidentinlinnaan. Linnaan oli kutsuttu Heikki Nivalan lisäksi vain liikkeen naisaktiivit ja kemijärveläisiä koululaisia.

”Toivon, että presidentti Tarja Halonen jatkaa keskustelua yritysten yhteiskuntavastuusta. Hän voi myös viestiä siitä murroksesta, minkä tehtaan lopettaminen aiheuttaisi koko Itä-Lapille.”

Tuula Kuvaja muistutti, että on hallituksen velvollisuus puolustaa kansalaisiaan, käyttää omistajaohjausta Stora Ensossa. Yhtiötä hän vaati kumoamaan ”väärän päätöksen”.

”Stora Enson johto voi perua väärän päätöksen menettämättä kasvojaan. Päinvastoin, se pelastaisi yrityksen imagon.”

Kuva: Massaliikkeen aktiivinaiset Eila Hyvönen (vas.), Tuula Kuvaja, Eija Laurinolli-Ojamaa, Maarit Ylitarvas ja Irma Kortelainen kokoontuivat mielenosoitukseen eduskunnan eteen.