Seitsemän kysymystä aseista Suomessa – luvallisista ja luvattomista

Netta Vuorinen
Kotimaa 7.7.2010 12:00
Takavarikoituja aseita Poliisin takavarikoimia aseita KRP:n tiloissa Vantaalla 5. tammikuuta 2010. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Tiistaina Porvoon McDonald’sissa tapahtuneessa ammuskelussa käytetty käsiase oli luvaton. Muutama viikko takaperin poliisi löysi kemiläisestä pitseriasta miehen,
joka oli piilottanut hihaansa ladatun, katkaistun haulikon.
Vuodenvaihteessa Sellossa ammuskelleen Ibrahim Shkupollin käsiase
oli varastettu vuonna 1990 aseliikkeestä Norjasta.

Porvoon ampumatapaus nosti jälleen keskusteluun Suomen aseet sekä lainsäädännön. Mikä Suomen asetilanne on todellisuudessa?

Paljonko Suomessa on ampuma-aseita?

Suomessa on arviolta 1,6 miljoonaa aselupaa. Vuoden 2007 tietojen mukaan yli 60 prosenttia myönnetyistä aseluvista annettiin metsästysperusteella. Laittomien aseiden määrästä ei ole olemassa tarkkaa tietoa. Arviot pyörivät kuitenkin useissa kymmenissä tuhansissa.

Mistä luvattomat aseet tulevat?

Harva ase on alkujaan luvaton. Tähän kategoriaan päätyvät niin varastetut tai kadonneet aseet kuin ikivanhat sotamuistotkin. Jonkin verran aseita tuodaan luvatta myös ulkomailta.

Millaisia aseita henkirikoksissa käytetään?

Suomessa tapahtui lähes 1 200 henkirikosta vuosina 2002-2009. Näistä 17 prosenttia tehtiin ampuma-aseella, joista yli puolet oli luvattomia. Tämä tarkoittaa, että noin 12 ihmistä saa vuosittain surmansa luvattoman aseen luodista.

Yleisin väline henkirikoksissa on kuitenkin teräase.

Miten poliisi valvoo aseita?

Poliisi alkoi tutkia suomalaisten aseluvanhaltijoiden taustoja Kauhajoen koulusurmien jälkeen.

Tarkempi syynäys koski noin 40 000 henkilöä – kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 670 000 aseluvanhaltijaa. Tutkimusten tuloksena peruttiin 940 aselupaa ja 760 henkilölle annettiin varoitus.

Varsinaisia ongelmatapauksia on luvallisten aseiden puolella melko vähän.

Miten luvattomia aseita valvotaan?

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisi on selvittänyt aiempaa tehostetummin käsiinsä saamien luvattomien aseiden alkuperää. Rikollisten aselupia on selvitelty vertailemalla rikosrekisteritietoja aserekisteriin.

Poliisin aseluparekisteri on tähän mennessä koostunut lähinnä pahvikorteista. Uusi sähköinen aserekisteri on tarkoitus saada toimintaan ensi vuonna.

Mitä kuuluu aselain uudistukselle?

Eduskunta jatkaa paljon puhutun uuden aselain työstämistä syksyllä.

Kauhajoen koulusurmien tutkintalautakunta esitti helmikuussa, että Suomessa tulisi kieltää kaikki puoliautomaattiaseet. Sisäministeri Anne Holmlund (kok) ilmoitti kuitenkin kesäkuussa, ettei aio viedä vaadittua täyskieltoa eteenpäin. Myös aseharrastajat ovat kritisoineet esitystä voimakkaasti.

Vähenisivätkö henkirikokset, jos puoliautomaattiaseet kiellettäisiin kokonaan?

Puoliautomaattiaseet kieltämällä ja pois keräämällä myös luvattomilla aseilla tehdyt rikokset saattaisivat vähentyä jonkin verran. Silloin luvallisia aseita ei pääsisi livahtamaan luvattomiksi.

Ongelma kuitenkin piilee siinä, että luvattomat aseet eivät yleensä näy tilastojen tai käytännönkään tasolla – Porvoon ampumavälikohtauksen tapaisia tragedioita lukuunottamatta.  Tilastoista tai rekistereistä ei luvattomien aseiden suhteen ole paljoakaan apua.

Lähteet: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, Poliisihallitus, HS.fi

Aiheesta lisää
Porvoon ammuskelussa kolme uhria – uutiskuvakooste tapahtumapaikalta (Suomenkuvalehti.fi 6.7.2010)

Keskustelu

Aseet eivät tapa, vaan niiden takana olevat tahtovat ihmiset. Aivan hyvin voitaisiin pistoolien saantia rajoittaa, mutta siitä huolimatta konnilla olisi laittomia tehokkaita aseita. Luvattoman pyssyn kantamisesta voisi panna minimiksi 2 vuotta ehdotonta vankeutta, mikä voisi ehkä jotenkin rajoittaa.

Kiitos näistä, mutta yhden asian tarkentaisin. Tuo ”Harva ase on alkujaan luvaton” ei pidä paikkaansa ainakaan näiden niin pelottavien järeiden käsiaseiden kohdalla. Asia ei tunnu tutkivia journalisteja pahemmin kiinnostavan, olisiko vain Ase-lehti asiaa kaivellut ja julkaissut selvityksensä numerossaan 1/2010:

Poliisin takavarikoimista käsiaseista 2004-2007 (1818 kpl kaliiperiltaan muuta kuin .22) 90% on tyypiltään sellaista että niihin on Suomessa harrastelupia äärimmäisen vaikea saada. On perusteltua olettaa että ne on joko salakuljetettu tai armeijalta (omalta tai vieraalta) peräisin. Loput 10% ovat tyypiltään sellaisia että voisivat olla aluperin suomalaisomistuksessa olleita luvallisia harrastusaseita, mutta sitä ei pysty julkaistuista tilastoista selvittämään, luultavasti salakuljetus on tuonut maahan myös aseita joita täällä voi omistaa laillisestikin.

Vähän ”mutkia oikoen” voidaan siis todeta että armahdetun elinkautisvangin olisi korkeintaan noin 10% vaikeampaa saada käsiinsä luvaton mutka jos Saurin&co tehokas täsmäisku laillisen harrastuksen poistamiseksi toteutettaisiin. Kunnes tilanne tasapainottuisi koska ne lähteet mistä nuo 90% laittomista aseista toimitetaan ovat tuskin kuivumassa.

No, niin kukkahattutädit, miksi jo lukuisista rötöksistä tuomitut ja ennenkin tappaneet kulkevat vapaalla jalalla Suomessa? Miksi vaaralliset mielisairaat ovat ”avohoidossa” , siis heitteillä?

Tästä amatöörimäisten päättäjien säntäilystä seuraa, että vastuulliset metsästäjät ja harrastajat menettävät ajan myötä motivaation ja/tai aseluvat.
Sitten onkin mielenkiintoista seurata, koska hirvikolareissa kuolleiden määrä ylittää väkivallan kautta kuolleiden määrän. Seuraa, että aletaan haukkua erämiehiä siitäkin…

Kyllä manne mutkan taskuunsa hankkii, aivan naurettavaa itsepetosta kuvitella että lait tai määräykset sitä estämään pystyisivät. Kova kuri tietysti auttaisi, mutta eipä sellaiseen yhteiskuntaaan tahtoa taida olla – sivutuotteena lääke kun voi olla tautia karvaampi…
Oma ehdotukseni: vaarallisille tyypeille, ehdonalaisvangeille jne. paikannusvanne nilkkaan sekä poliiseille oikeus & velvollisuus satunnaisiin ruumiin- ja kotitarkastuksiin. Olisi takavarikkoon päätynyt niin tämän murhaajan kuin Schupollinkin aseet. Ja monta murhenäytelmää olisi säästynyt.
Odottelemme oikeusministerin kannanottoa, mutta emme henkeämme pidätellen…

Vast.:Suomalainen

Joo, ei sita henkea kannata kovin kauan pidatella jos oikeudettomuusministerin toimenpiteita odotelee.
Nyk. ministerihan tulee olemaan seuraavan hallituksen salisyyli- ja arvausministeri. Asiantuntemusta on, lausunnoista paatellen: ”Tyttojen ymparileikkaus pitaa kriminalisoida, se on rikos. Poikien ymapristoleikkaushan ei edes satu yhtaan ellei poppamies viilla partakoneenteralla sormeensa. Seka oikeusministerina, naisena ja vielapa fihreana feministina taman asian tiedan.”

Alkupuolisko tasta vuodesta meni mummelimammeleiden mielenosoituksissa. Ja pohdiskellessa oliko se Hottentottilaulu sita rassisssmia vaiko eiko.
Tuollaisiin asioihin taman ministerin kyvyt riittavat.

Aselait vaativat tiukennuksia. Esitykseni on seuraava. 1.Tuliaseella tehty hengenriisto aina murha. 2. Luvattoman aseen kantamisesta aina ehdotonta vankeutta minimituomio 6kk. 3.Muu kuin aseisiin liittyvä rikos johtaisi aina aseiden menetykseen, mikäli tuomio annetaan väkivallasta tai varkauksista.
4. Rikoksesta tuomittu ei voi saada aselupia koskaan. Lakeja on soveltakaa niitä

ALPO viitoittaa mielestäni oikeata suuntaa, mutta en ehkä lähtisi ihan noin suoraviivaiseksi kohtien 3 ja 4 osalta. Esim Lehtilän Teemu saattaa saada tästä keissistä väkivaltatuomion http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010061711878360_uu.shtml , enkä minä kyllä tuossa kerrotun perusteella häntä vielä pitäisi täysin sopimattomana aseenomistajaksi.

Alpo kirjoittaa asiaa, varsinkin kohta 1, toki muutkin ovat ihan hyviä ajatuksia.
Luvattoman aseen hallussapito rangaistavaksi ja poliisille mahdollisuus tehdä enemmän tarkastuksia enemmän.

”Vähenisivätkö henkirikokset, jos puoliautomaattiaseet kiellettäisiin kokonaan?
Puoliautomaattiaseet kieltämällä ja pois keräämällä myös luvattomilla aseilla tehdyt rikokset saattaisivat vähentyä jonkin verran.”

Ylläoleva on tyypillinen esimerkki poliittisesti motivoituneiden virkamiesten ja viranomaisten naivista logiikasta. Argumenteiksi hyväksytään tarkoitushakuisesti vain omaa agendaa tukevat seikat ja muu vaietaan.

Esitetään, että puoliautomaattiseiden kiellolla, ts. luvallisten itselataavien aseiden kiellolla, olisi vaikutusta rikollisten aseisiin vähentävästi, jopa henkirikoksiin. On vaikeaa nähdä, että edes voisi olla. Salakuljetus. Osa hankkisi aseen siitä huolimatta, että se ei enää ole laillista. Kiellettäviä aseita äkisti ”katoaa”. Länsimaissa tehtyjen kieltokampanjojen seurauksia tarkasteltaessa vaikuttaa varmalta, että Suomessakin seurauksena olisi laittomien, kiellettävien aseiden räjähdysmainen kasvu.

Annettu argumentti kertoo sen esittäjästä enemmän kuin itse asiasta.