Satu Santala Maailmanpankkiin

Kotimaa 10.4.2013 10:33

Ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Satu Santala nimitetään Suomen edustajaksi Maailmanpankin johtokuntaan. Valtioneuvoston on tarkoitus tehdä nimitys torstaina.

Nimityksen esittelee valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd). Hän päätyi ehdottamaan sitoutumatonta virkamiestä poliitikon asemesta.

Suomen lisäksi Santala edustaa pankin johtokunnassa muita pohjoismaita ja Baltian valtioita. Tehtävä alkaa heinäkuussa ja kestää kolme vuotta.

Santala on ministeriön kehitysyhteistyöosaston apulaisosastopäällikkö. Ministeriön palvelukseen 1966 syntynyt Santala tuli 1994. Hän on ollut diplomaattitehtävissä Tansaniassa, Intiassa ja Belgiassa. Koulutukseltaan Santala on kauppatieteiden kandidaatti.

Tehtävään tuli 37 hakemusta. Joukossa oli tunnettuja poliitikkoja ja ulkoministeriön virkamiehiä.
Eduskunnasta Maailmanpankkiin tarjoutuivat kansanedustajat ja entiset ministerit Kimmo Sasi (kok), Johannes Koskinen (sd) ja Paula Lehtomäki (kesk). Heidän lisäkseen poliitikkolistan kärjessä oli entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd).

UM:n virkakuntaa on usein ärsyttänyt ministeriön poliittiset virkanimitykset. Henkilökunnan puskaradiossa kehotettiinkin virkamiehiä hakemaan tehtävään.

Santalan lisäksi hakijoiden joukossa oli useita diplomaatteja, esimerkiksi suurlähettiläät Lars Bäckström, Antti Kuosmanen ja Jari Luoto.