Santahaminassa keskeytykset putosivat puoleen – ”Nuorison syyllistäminen lopetettava”

Kotimaa 2.9.2010 11:52

Varusmiesten keskeytykset näyttävät vähentyneen koko Suomessa.

Santahamina varusmiehet Alokkaita Santahaminassa heinäkuussa 2009. Kuva Marja Airio / Lehtikuva.

Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) moitti alkuviikosta armeijaa tehottomuudesta ja ilmoitti Vihreiden kantana halun luopua nykyisestä yleisestä asevelvollisuudesta. Tilalle hän visioi modernia, valinnaiseen asevelvollisuuteen perustuvaa ”mobiiliarmeijaa”.

Ennen kuin Haaviston linjauksista tiedettiin mitään, Kaartin Jääkärirykmentin komentaja Jukka Valkeajärvi pohti Santahaminassa Suomen Kuvalehden haastattelussa myönteisiä, tuoreisiin tilastotietoihin perustuvia uutisia uudenlaisen varusmieskoulutuksen tuloksista.

Pääesikunnan seniorivirkamies sanoo saman asian suoremmin: ”Johtamisoppeja on uudistettu nopeasssa tahdissa jopa niin pitkälle, että vi….lun suhteen armeijassa on tänään ehdoton nollatoleranssi.”

Santahaminassa on ylletty sihen, että Kaartin jääkärit keskeyttävät palveluksensa harvemmin kuin aiemmin.

Poistuma nousi vuosia

Sotilaat puhuvat poistumasta eli kaikista niistä varusmiehistä, jotka syystä tai toisesta keskeyttävät palveluksensa.

Kymmenen vuoden tilasto kertoo keskeyttämisten vuoristoradasta: vuosien 2001-2004 välillä Santahaminassa noin 12 prosenttia varusmiehistä keskeytti. Luku lähti nopeaan nousuun vuonna 2005.

Huippu, peräti 24 prosentin poistuma saavutettiin vuonna 2008. Keskeyttäminen siis kaksinkertaistui seitsemän vuoden aikana.

Mutta sitten tapahtui käänne.

Tuoreen tilaston mukaan poistuma Santahaminassa on peräti pudonnut reilussa kahdessa vuodesssa 16 prosentista noin kahdeksaan prosenttiin. Viimeisimpänä tilastossa on mukana alkuvuoden 2010 saapumiserä.

Myös sotilaslääkäri Juha Laine Santahaminasta todistaa, että poistuma, joka kasvoi väliin huolestuttaviin mittoihin, on saatu laskuun.

Valkeajärven management-mapissa näyttää olevan päällimmäisten joukossa dokumentti ”MG672 8.1.2010 ”Kaartin jääkärirykmentin toimenpideohjeet laadukkaan varusmieskoulutuksen ja hyvä koulutuskulttuurin luomiseksi sekä varmusmiespalveluksen keskeyttämisten hallitsemiseksi”.

Ehkä se on auttanut, mutta muitakin syitä on.

”Nuorison syyllistäminen on väärin”

Jääkärirykmentissä tehdyt korjausliikkeet koulutuksessa näyttävät onnistuneen, ainakin toistaiseksi. Se on Valkeajärvelle yksi syy puolustaa tiukasti yleistä asevelvollisuutta.

”Se osoittaa, että palvelusajan motivaation lisääminen varusmiesten keskuudessa on mahdollista. Fyysinen kunto kohoaa, ja selvästikin kunnon ylläpitämiseen vapaa-ajalla voi saada armeijassa kipinää. Poistumaan vaikuttavat kuitenkin muutkin seikat, kuten kutsuntojen onnistuminen, joita puolustusvoimat ovat kehittäneet.”

Vielä vuona 2009 tilastot varusmiesten poistumasta antoivat kehnon kuvan siitä, millä tavoin Santahaminassa koulutettiin jääkäritaistelijoita Helsingin puolustajiksi.

Pääkaupunkiseudun varusmiesmateriaali on monessa suhteessa erittäin hyvää ja kilpailukykyistä, joten siitä ei intin onnistumisen pitäisi olla kiinni.

”Ei armeijalle ole ongelma se, että käytössämme on paremmin koulutettu nuoriso kuin koskaan ennen. Se mahdollistaa muun muassa sodan ajan joukkojen kouluttamisen lyhyemmissä palvelusajoissa kuin muualla. Nuorison syyllistäminen on sekä turhaa että väärin.”

”Nyt poistuma on onneksi saatu laskuun. Toivottavasti trendi on pysyvä. Muutos on tapahtunut kehittämällä yhteistoimintaa ja ottamalla käyttöön hyväksi koettuja käytäntöjä puolustusvoimissa kaikilla osa-alueilla.”

Pääesikunta: laskua ennakoidaan

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara sanoo pääesikunnan kertovan viimeisimmät varusmiesten valtakunnalliset poistumatiedot parin viikon päästä.

”Poistuma kasvu näyttäisi kääntyneen laskuun”, Karhuvaara paljastaa, ja tukee valtakunnallisella datalla varovasti Santahaminan kokemuksia.

Pääesikunnan ennakointi tarkoittaisi, että kaikissa varuskunnissa poistuma olisi jo keskimäärin laskussa viime vuosien 12 prosentin valtakunnalliselta tasolta.

Ei mikään sauvakävelyarmeija

”Varusmiesten vapaaehtoisten liikuntakerhojen kävijämäärät useissa eri lajeissa ovat tuplaantuneet parin viimeisen vuoden aikana”, Valkeajärvi sanoo.

”Cooperin juoksutestiin liittyy yleisiä pinttyneitä ja vääriä käsityksiä. Ei kyse ole mistään sauvakävelyarmeijasta. Vuoden 2009 saapumiserien ensimmäisten testin keskiarvo oli sentään yli 2500 metriä ja keskimääräinen parannus palvelusaikaina peräti noin 200 metriä.”

”Suomea puolustavat vain suomalaiset”

Valkeajärvi palveli osastopäällikkönä Kosovossa Naton Kfor-operaation monikansallisessa esikunnassa vuonna 2008.

Mutta se oli ”rauhallista” verrattuna hänen toiseen komennukseensa Libanonissa YK:n UNIFIL-joukoissa Lähi-idässä vuosina 2000-2001. ”Siellä ammuttiin tukikohtiamme kovilla yötä päivää”, Valkeajärvi puistelee päätään.

Vaikka Valkeajärvi on entinen Nato-komentaja, hän tyrmää täysin ajatuksen palkka-armeijasta Suomessa.

”Suomea puolustavat ja voivat puolustaa vain suomalaiset”, hän sanoo.

”Niin on riippumatta siitä, miten suhteemme on järjestetty kriisinhallintakumppaneihimme, kuten Natoon ja EU:hun.”

Yleisen asevelvollisuuden tueksi Valkeajärvelle riittää kaksi vahvaa perustelua: Suomen maasto ja aluepuolustuksen tarve.

Kokeneen sotilasjohtajan pohdiskelun jälkeen on kysyttävä: riittääkö pienehkö mobiiliarmeija Suomen aluepuolustuksen hoitamiseen? Riittääkö sen taito taistella erilaisten suomalaiskaupunkien olosuhteissa? Pärjäävätkö mobiilisoturit metsissä, soilla ja vesillä?

Miten on, Pekka Haavisto?

Aiheesta lisää
Armeijan liikuntakoulutus ei toimi – tässä syy (Suomenkuvalehti.fi 27.11.2009)