Propagandan taide

Helsingin Taidehallissa suomalaisiin on yritetty vaikuttaa Jackson Pollockin roiskemaalauksilla, kansallissosialistisella kirjallisuudella ja venäläisillä sankarityöläisillä.

Kotimaa 01.03.2019 06:00
TEKSTI LEENA SHARMA
Valokuvanäyttely Hitlerin uusi järjestys Euroopassa (1944) oli Suomi–Neuvostoliitto-seuran tuotantoa.
Valokuvanäyttely Hitlerin uusi järjestys Euroopassa (1944) oli Suomi–Neuvostoliitto-seuran tuotantoa.

Loputon saatto siviileihin kohdistuneita julmuuksia. Karrelle poltettuja keskitysleirivankien ruumiita. Nuori partisaanityttö Zoja Kosmodemjanskaja hirsipuun vierellä.

Hitlerin uusi järjestys Euroopassa -valokuvanäyttely avautui Helsingin Taidehallissa joulukuun 15. päivänä 1944. Suomi ja Neuvostoliitto olivat solmineet välirauhansopimuksen kolme kuukautta aiemmin.

Valokuvat todistivat sadoista saksalaisten sotarikoksista itärintamalla. Iso osa oli koottu Majdanekin keskitysleiriltä, jonne puna-armeija marssi heinäkuussa 1944. Saksalaiset olivat tyhjentäneet leirin kiireellä juuri ennen venäläisten saapumista.

Kuvat olivat saksalaisten itsensä ottamia. Puna-armeija oli kerännyt ne talteen kaatuneilta ja vangeiksi jääneiltä sotilailta. Osa Taidehallin valokuvasuurennuksista oli varustettu Saksan johtajien käskyillä. Sotamarsalkka Hermann Göring julisti yhden kuvakoosteen yläpuolella: ”Tappakaa jokainen, joka on meitä vastaan. Tappakaa, tappakaa, ette te kanna siitä vastuuta, vaan minä ja siksi tappakaa!

Sisältö