Salainen operaatio paljastui – Näin elinkeinoelämä iski vasemmiston vyörytystä vastaan 1970-luvulla

Teollisuus päätti aloittaa yhteiskunnallisen tiedustelu- ja selvitystyön. ”Näkymätön” vaikuttaminen oli laajaa.
Kotimaa 20.11.2015 06:30
Johannes Koroma
Sdp:n puoluekokous Tampereella kesäkuussa 1972: vaatimukset sosialisoinnista huolettivat teollisuutta. © Kalevi Keski-Korhonen / OM-arkisto

Oli poliittisia lakkoja, EEC-sopimusta arvosteltiin. Vaadittiin yksityisen omistusoikeuden rajoittamista sekä valtiojohtoista suunnittelua ja ohjausta. Suomalaisen teollisuuden johtohahmot olivat kauhuissaan 1970-luvun alussa.

Teollisuuden järjestöjen johto kokoontui tuolloin Teollisuuden Keskusvaliokunnassa. Siellä käydyssä keskustelussa STK:n toimitusjohtaja Päiviö Hetemäki, kansleri Klaus Waris, suurlähettiläs Max Jakobson ja toimitusjohtaja Timo Laatunen arvioivat vuonna 1970, että yhteiskuntajärjestys oli vakavasti uhattuna. Hetemäen arvion mukaan menossa oli suurin muutos rauhan aikana.

Myös suojelupoliisin päällikkö Armas Alhava oli varoittanut yhteiskuntarauhan järkkymisestä. Kysymyksessä oli Suomen valinta sosialistisen ja kapitalistisen yhteiskuntamallin välillä. Kun jopa tasavallan presidenttikin näytti ymmärtävän vasemmistolaista ”yleisdemokraattista” liikettä, teollisuudessa herättiin arvioimaan, miten yritysten toimintaedellytykset turvataan.