Hävittäjä Euroopasta?

Saksa teki valinnan, joka voi vaikuttaa myös Suomeen.

Kotimaa 11.02.2019 20:50
Jyri Raivio
Eurofighter Typhoon -hävittäjän mainosvideo Musiikkitalon videoseinällä Helsingissä torstaina 31. tammikuuta 2019.
Eurofighter Typhoon -hävittäjän mainosvideo Musiikkitalon videoseinällä Helsingissä torstaina 31. tammikuuta 2019. © MESUT TURAN / Lehtikuva

Torstai, tammikuun viimeinen päivä, oli hyvä päivä neljän maan yhteiselle Eurofighter-hävittäjäkonehankkeelle.

Hanke, tai oikeammin sen toimeksiannosta Britannian suurlähetystön sotilasasiamies, luovutti alustavan tarjouksen Suomen hävittäjäkonekilvassa puolustusvoimien logistiikkalaitokselle Tampereella. Tapausta juhlistettiin Helsingin Musiikkitalossa, jonka ulkoseinän isolle mainostaululle heijastettiin ohikulkijoiden hämmästykseksi isoja ja näyttäviä kuvia Eurofighterista.

Kun kutsuvieraat kilistelivät laseja Musiikkitalossa, Berliinissä kerrottiin päätöksestä, joka piti Eurofighter Typhoonin varteenotettavana kandidaattina kaikissa avoinna olevissa hävittäjien hankintakilpailuissa. Yksi tärkeimmistä on käynnissä Suomessa.

Saksan puolustusministeriön edustajat kertoivat uutistoimisto Reutersille, että kolmen ehdokkaan kisa maan seuraavasta isosta sotakonekaupasta on supistunut kahden kilvaksi. Useiden Euroopan maiden valitsema amerikkalainen Lockheed Martin F-35 on pudotettu pois. Valinta tehdään Eurofighterin ja yhdysvaltalaisen Boeingin Super Hornetin välillä.

Sisältö