Kokoomuksen kansanedustaja: Sähköverkot kuuluisivat valtiolle

PUHEENVUORO: Yksityisen monopolin valvonta vasta tehotonta on, kirjoittaa Kai Mykkänen.
Kotimaa 26.2.2016 06:30
Kai Mykkänen
Carunan sähköverkkoa Espoon Finnoossa. © JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Näyttää selvältä, että Carunan korotusjupakan takia sähkön siirtomaksujen kertakorotuksiin säädetään katto. Se ei tosin pidemmän päälle muuta mitään. Itse lykkäisin myös säävarmuusvaatimuksia 5–10 vuodella.

Hienosäätöä oleellisempaa on kuitenkin suhtautuminen luonnollisen monopolin yksityisomistukseen. Jos toimialalla ei fyysisistä syistä voi olla kilpailua, toiminta olisi parasta pitää valtion omistuksessa. Tällä en tarkoita Fortumia, joka toimisi valtion 51 prosentin omistuksesta huolimatta osakeyhtiölain vastaisesti, jos se ei pyrkisi maksimoimaan voittoa. Siirtomaksun korotus olisi nyt ollut suunnilleen sama, vaikka Fortum olisi vuonna 2013 pakotettu pitämään verkkonsa.

Sen sijaan voi kysyä, olisiko valtion pitänyt aikoinaan lunastaa Fortumin verkot valtion kokonaan omistamaan yhtiöön. Toki yksityinen pääoma tuo vauhtia taloon. Valtion verkkoyhtiö saattaisi pöhöttyä ja kallistua. Mutta yksityisen monopolin valvonta se vasta tehotonta onkin. Mihin esimerkiksi perustuu se, että laatukriteerien avulla verkonhaltija voi nostaa sallittua tuottoa juuri 15 prosenttia? Tai se, että Energiaviraston kaava on viimeisten kolmen vuoden aikana antanut välillä kolmen prosentin ja nyt tänä vuonna kuuden prosentin tuoton?