Autoilijat kahteen kastiin

Perusautoilija ostaa täyssähköauton, kun käytetyn hinta putoaa alle 20 000 euron, sanoo autoalan edustaja.

Osana ilmastopakettia EU-komissio kiristää henkilöautojen päästönormeja. Vuonna 2035 vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa mutta uusien myynti loppuu. Liikenne sähköistyy. Milloin koko Suomen kansa ajaa sähköautoilla, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa?

”Vuonna 2030 on yhä kaksi miljoonaa polttomoottoriautoa, vuonna 2040 noin 900 000. Jos ei tule rajua liikenteen päästökauppaa tai merkittäviä romutuspalkkiotukia, vuoden 2045 jälkeenkin meillä on vielä polttomoottoreita teillä.”

Suomessa autot ovat vanhoja ja halpoja: keski-ikä 12,5 vuotta, arvo keskimäärin 6 800 euroa. Kuinka paljon täyssähköauto saa maksaa, jotta siitä tulee kansanauto?

”Uuden, 40 000 euroa maksavan täyssähköauton pitäisi kiertää ainakin kahdella, kolmella omistajalla, jotta käytetyn hinta tulisi riittävän alas, 15 000–20 000 euroon.”

Uusien sähköautojen hinnat halpenevat 2020-luvulla. Miten niitä saadaan kierrätettyä käytettyjen autojen markkinoille?

”Liisattuja yritystäyssähköautoja on otettu hyvin käyttöön alkuvuoden aikana. Toinen keino on nostaa uuden täyssähköauton hankintatukea yksityiselle kuluttajalle 4 000–6 000 euroon seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Nykyinen 2 000 euron hankintatuki ei ole ollut riittävä.”

Millä muulla keinoin sähköautoilua on edistettävä?

”Latausinfratukea pitäisi lisätä niin kodeissa ja työpaikoilla kuin kauppakeskuksissa ja maanteiden varsilla. Kun sähköautokanta kasvaa, autoilijan pitää voida luottaa siihen, että ei jää pulaan loma- tai mökkimatkoilla tai joudu jonottamaan hirveän pitkissä latausjonoissa.”

Jakautuuko autoileva kansa yhä enemmän kahtia: sähköautoilevat kaupunkilaiset ja vanhoilla diesel- ja bensa-autoilla sinnittelevät maalaiset?

”Ainakin seuraavan 10–15 vuoden aikana käy näin. Haja-asutusalueella ei ole kunnon joukkoliikennettä eikä kimppakyytejä järjesty helposti pitkillä matkoilla. Maaseudun pihoilla perheillä saattaa olla neljäkin halpaa autoa, joilla kaikki liikkuminen hoidetaan. Hyppy sähköiseen liikenteeseen kestää paljon kauemmin kuin kaupungeissa.”

Sisältö