Saako sotilas kantaa älypuhelinta? Voiko rintamalta ottaa selfien?

Kun kännykät suljetaan, operaatioturvallisuus paranee, sanoo Pääesikunnan verkkoviestintäpäällikkö.
Kotimaa 19.5.2015 07:30
Israelin armeijan sotilas puhuu kännykkään Golanin kukkuloilla lähellä Syyrian rajaa 27. huhtikuuta 2015. © Ariel Schalit / AP / LEHTIKUVA

Jatkosodan aikana keskimäärin jokainen sotilas kirjoitti kirjeen joka päivä. Se tekee yhteensä huikeat miljardi kirjettä.

Entä nyt? Lähettäisimmekö enää paperikirjeitä? Saisiko sotilailla olla älypuhelimet mukana rintamalla? Tai saako ulkomailta, esimerkiksi Afganistanista, viestiä Facebookin kautta?

Kyllä vain.

”Luonnollisesti on olemassa tiettyjä rajoituksia siitä, mitä operaatioista saa julkaista, mutta yhteydenpito esimerkiksi sähköpostilla, Facebookilla ja Skypellä omiin läheisiin on sallittua”, Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila sanoo ja huomauttaa, että Puolustusvoimat tarjoaa suurimmissa operaatioissa jonkinlaiset yhteydet koti-Suomeen.

Mitä jos Suomi ajautuisi sotaan?

Sodan syttyessä sotilailla saisi olla puhelimet mukanaan, mutta virrat katkaistuina, arvioidaan Puolustusvoimien turvallisuustoimialalla.

Poikkeusoloissa sosiaalisen median ja älypuhelimien käyttö voisi altistaa joukon tietovuodoille, maalittamisen kohteeksi ja elektroniselle sodankäynnille.

”Tärkeintä olisi, että verkossa helposti levitettävissä olevaa sisältöä syntyisi poikkeustilanteissa mahdollisimman vähän. Siksi varmasti jouduttaisiin tasapainoilemaan ’radiohiljaisuuden’ ja yhteydenpidon välillä”, verkkoviestintäpäällikkö Anna Lind Pääesikunnasta sanoo.

Kun kännykät suljetaan, operaatioturvallisuus paranee. Suljettu puhelin ei lähetä paikannustietoa eikä muutakaan signaalia. Akun irrottaminen minimoi riskit.

Erikseen käskettäessä olisi mahdollista ottaa yhteyttä kotiin.

”Yhteydenottojen vaikutus joukon turvallisuuteen arvioitaisiin aina tilanteen mukaisesti.”

 

Kiitos sota-ajan kirjeiden, meillä on nyt muistoja yli 70 vuoden takaa. Mitä meille jäisi jäljelle, jos sotatilanteessa ei kirjeitä enää kirjoitettaisi?

”Sähköpostisukupolvet eivät ole kirjeitä kirjoittaneet, ja onkin vaikeaa arvioida, miten paljon he kirjoittaisivat paperikirjeitä, jos sähköinen viestintä estyisi”, pääesikunnan verkkoviestintäpäällikkö Anna Lind sanoo.

Hän on tietoinen siitä, että digitaalisessa muodossa olevan sisällön säilyttäminen on vasta alussa ja bittien siirto sukupolvilta toiselle lapsenkengissä.

”Hyvä kysymys onkin, miten diginatiivit tallentavat esimerkiksi armeijamuistonsa. Tässä olisi sotilasperinteen harrastajille ja arkistolaitoksille hyvä kehittämishanke”, Lind sanoo.

Saisiko sotarintamalla ottaa selfien?

”Jos puhuttaisiin sotatilanteesta, niin se olisi sallittua vain silloin, kun erityinen lupa käyttää kameraa ja puhelinta olisi saatu. Joukon ja oma turvallisuus ennen selfietä!”