Ruotsin ei tarvitse rekisteröidä pakolaisia – voivat jatkaa Suomeen

Sisäministeri Orpon ”hotspotissa” voidaan tehdä myös pikakäsittely.
Kotimaa 16.9.2015 15:35
Pakolaisia Tornion ja Haaparannan matkakeskuksessa Ruotsissa 14. syyskuuta 2015. © Panu Pohjola / Lehtikuva

Suomessa on ihmetelty, miksei turvapaikanhakijoita rekisteröidä Ruotsissa, vaan heidän annetaan jatkaa matkaansa Suomeen.

Maahanmuuttoviraston Dublin-tulosalueen johtaja Kukka Krügerin mukaan syy on yksinkertainen.

”Jos EU:n alueelle tullaan luvattomasti, pakolaisasetuksen mukaan ulkorajavaltioilla, kuten Unkarilla, Italialla ja Kreikalla, on velvollisuus rekisteröidä jokaisen rajan ylittäneen sormenjäljet Eurodac-järjestelmään”, Krüger sanoo.

”Ruotsiin ei tulla EU:n ulkorajojen yli vaan Saksasta ja Tanskasta. Se ei tuo Ruotsille Eurodac-rekisteröintivelvoitetta.”

Kasvavat pakolaisvirrat ovat koettelevat ulkorajavaltiossa kantokykyä. Rekisteröinti onnistuu niissä vaihtelevasti.

”Unkarissa rekisteröidään kaikki tulijat. Kreikassa ja Italiassa ei ole sellaista järjestelmää, että he pystyisivät rekisteröimään jokaisen rajan ylittäneen”, Krüger toteaa.

Saksa ja Ranska ovat suunnitelleet ongelman ratkaisuksi muun muassa rekisteröintikeskuksia, joiden tarkoituksena olisi jakaa vastuusta EU:n jäsenmaiden kesken.

 

Ruotsista Suomeen virtaavien turvapaikanhakijoiden vuoksi Pohjois-Suomeen aiotaan perustaa ensimmäisen vaiheen vastaanottoyksikkö eli järjestelykeskus. Sinne on tarkoitus ohjata kaikki Ruotsista tulleet turvapaikanhakijat.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan järjestyskeskuksessa, ”hotspotissa”, hakijat rekisteröidään ja ohjataan vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea. Keskuksessa voidaan tehdä myös pikakäsittely, mikäli hakijan edellytykset turvapaikan saamiselle eivät täyty.

Järjestelykeskusta tarvitaan, koska Ruotsin kautta Suomeen tulleiden turvapaikan hakijoiden määrä on kasvanut viime aikoina runsaasti. Useat tulijoista eivät rekisteröidy heti Suomeen saavuttuaan, vaan he jatkavat matkaansa esimerkiksi Ouluun ja Etelä-Suomeen.

Orpon mukaan Suomessa on jo satoja henkilöitä, joiden olinpaikasta ei ole tarkkaa tietoa. Hallitus ei aio aloittaa rajatarkastuksia Ruotsin-vastaisella rajalla.