Ruoka vaarassa: Maailma ruokitaan muutamalla viljelykasvilla, joita ilmastonmuutos uhkaa
Sukupuuton vähentäessä lajeja viljelykasvien ja tuotantoeläinten monimuotoisuus yritetään turvata geenipankeilla.
Kasvi- ja eläinlajien sukupuuttoaalto on uhka myös ruoantuotannolle. Kun ilmastonmuutos koettelee nykyisiä viljelykasveja ja tuotantoeläimiä, tarvittasiin laajaa lajivalikoimaa ruoantuotannon turvaksi. Lajien määrä kuitenkin hupenee vauhdilla.
Ilmastonmuutos on iskenyt jo useampaankin tuttuun ja haluttuun ruoka-aineeseen, kirjoitti Bioversity International -tutkimusjärjestön johtaja M. Ann Tutwiler syksyllä 2017 The Guardianissa.
Tutwiler kertoi , että jopa 22 prosenttia kaikista luonnonvaraisista perunalajikkeista olisi katoamassa vuoteen 2055 mennessä.
Suklaan raaka-aineesta kaakaosta 70 prosenttia kasvaa Ghanassa ja Norsunluurannikolla, mutta kaakaopuut eivät selviä, kun keskilämpötila seuraavan 40 vuoden aikana nousee kaksi astetta. Tansaniassa kahvisadot ovat pudonneet puoleen vuoden 1960 sadosta.
Monilla alueilla ilmastonmuutos on jo pienentänyt maissi- ja vehnäsatoja, kertoo erikoistutkija Elina Kiviharju Suomen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).