Romanileiriläisten lapset pääsevät kouluun Vantaalla, Helsinki pohtii

Kukka Ranta
Kotimaa 26.8.2011 11:07

”Kyseessä ei ole missään nimessä ratkaisu koko Suomen tai pääkaupunkiseudun tilanteeseen, vaan enemmänkin kehotus muille kunnille toimia samalla lailla”, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja.

Romanit koulutus Pamela, 17, asuu yksivuotiaan poikansa ja sukulaistensa kanssa henkilöautossa. Lähes puolet Euroopan romanilapsista jättää peruskoulun kesken. Kuva Kukka Ranta.

”Vantaalla kouluun pääsevät myös paperittomien lapset”, sanoo Vantaan kaupunginvaltuutettu Kimmo Kiljunen (sd).

Hän vieraili Kalasataman romanileirissä. Mieleen jäivät autoissa nukkuvat romanilapset.

”Leiriytymisen olot ovat täysin sietämättömiä. Kyse on rakenteellisesta ongelmasta”, Kiljunen toteaa. Hän soitti Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggrothille (sd), joka puolestaan varmisti asian etenemisen: myös leirissä asuvien lapset pääsisivät Vantaalla kouluun.

Vantaan kouluissa on viime vuosina ollut useita lapsia, joilla ei ole sosiaaliturvatunnusta. Kyseessä on yleensä perhe, joka odottaa päätöstä oleskeluluvasta, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo vahvistaa. Kokemusta romanileiristä ei Vantaalla vielä ole, mutta tähän mennessä koulun läheisyydessä asuvat lapset ovat poikkeuksetta päässeet kouluun.

Paperittomalla viitataan henkilöön, jolla ei ole oleskelulupaa. Kyseessä voi myös olla EU-kansalainen, joka ei ole kyennyt rekisteröimään oleskeluoikeuttaan, jota puolestaan pitää anoa kolmen kuukauden maassaolon jälkeen.

Apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth painottaa, että kouluun pääsevät Vantaalla asuvien perheiden lapset. ”Kyseessä ei ole missään nimessä ratkaisu koko Suomen tai pääkaupunkiseudun tilanteeseen, vaan enemmänkin kehotus muille kunnille toimia samalla lailla, lapsen etu huomioon ottaen.”

”Ongelmien ehkäisy tulee halvemmaksi kuin jälkipuinti”, Lehto-Häggroth toteaa.

Helsingissä leirilasten oppivelvollisuus käsittelyssä

”Helsingissä oppilaita ei käännytetä pois koulusta paperien puutteesta”, sanoo Helsingin perusopetuksen päällikkö Marjo Kyllönen. ”Kuntapaikkaa ja henkilöllisyystunnusta ei tarvita. Ratkaisevaa on asumisen pituus ja osoite, jonka perusteella määrätään koulupaikka.”

Leirissä asuvien romanilasten oppivelvollisuus on juuri käsiteltävänä Helsingin kaupungin opetusvirastossa.

”Lain mukaan kunnalle muodostuu velvoite valvoa koulunkäyntiä, kun henkilö on rekisterissä ja kunnassa kirjoilla. Selvitämme parhaillaan, milloin lapselle syntyy oppivelvollisuus”, Kyllönen sanoo.

”Jos perhe asuu useamman kuukauden Helsingissä, vanhempien pitää hakeutua opetusviranomaisten luokse. Kun asuminen on pysyvää ja kestää esimerkiksi lukukauden, opetus järjestetään. Teemme päätökset tapauskohtaisesti lapsen edun kannalta”, sanoo Helsingin opetusasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen.

Haataisen mukaan nyt ollaan uudessa tilanteessa erilaisten uusien ryhmien kanssa. Kaupungin tulee miettiä lapsen edun kannalta, miten romanileiriläisten perheitä voitaisiin informoida, että viesti kouluun pääsystä menee heille perille.

”Tavoitteenahan on, ettei vanhempien siirtyminen maasta toiseen aiheuta lasten syrjäytymistä. Jos lapset eivät ole koulussa, sukupolvelta toiselle siirtyvä köyhyys kasautuu.”

Haataisen mielestä romanisiirtolaisten lasten oppivelvollisuus täytyisi linjata valtakunnan tasolla opetushallituksessa ja ministeriössä. Kunnassa asioita ratkotaan arkitasolla.

Pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Tampereella oppivelvollisille kielitaidottomille lapsille opetetaan suomen kieli niin sanotulla valmistavalla luokalla. Vuoden kuluttua lapset siirtyvät asteittain ”suomi toisena kielenä” -yleisopetukseen. Rahoitus tulee osin valtiolta, loput kaupungilta.

Marjo Kyllösen mukaan valmistavilla luokilla on hyvin tilaa, eikä lisäkuluja tule, ellei uusia ryhmiä jouduta perustamaan. Eniten maksavat tilavuokrat ja opettajien palkat. Oppilaille hankittavat opetusmateriaalien kustannukset eivät ole merkittäviä.

”Laki lähtee siitä, että kaupungin alueella asuville kuuluu järjestää perusopetus. Opetusvirasto selvittää parhaillaan minkälaisia yhteistyökuvioita tarvitaan kokonaisuuden kannalta, jotta pystymme vastaamaan olemassa olevaan tilanteeseen”, Haatainen selvittää.

Päätöksiä Helsingin kaupungin osalta voidaan odottaa lähiviikkoina.

Romanit koulu kartta Romanilapsia eristävissä kouluissa oppimistulokset ovat heikompia kuin yhteiskouluissa.

Työttömyys pakottaa siirtolaisuuteen

Kalasataman romanileirissä asuvan Georg Florin, 32, mielestä olisi hienoa saada lapset kouluun. Taustalla juoksentelevat kuusi- ja seitsenvuotiaat tenavat, jotka asuvat henkilöautossa. Heidän äitinsä Macerika, 20, ei ole koskaan käynyt koulua.

Romanian romanilapsista 15 prosenttia ei mene kouluun laisinkaan. Euroopan romanilapsista lähes puolet jättää peruskoulun kesken. Euroopan komission yksi keskeisimpiä tavoitteita romanien aseman parantamiseksi on lasten koulunkäynti.

Georgi ei pidä Kiljusen ideaa kovin toimivana. ”Koulunkäynti on vaikeaa, koska meillä ei ole pysyvää kotia ja siihen on syynä rahan ja työn puute.”

Palkkatyön puutteessa romanit eivät voi rekisteröidä oleskeluoikeuttaan ja ovat pakotettuja jatkuvaan siirtolaisuuteen. Euroopan unionin perusoikeusvirasto kehottaa Euroopan maita luopumaan kolmen kuukauden jälkeen vaadittavasta oleskeluoikeuden rekisteröimisestä. Näin lasten koulunkäyntikin helpottuisi.

”Työskentelin aiemmin Romaniassa kuorma-autokuskina 13 vuoden ajan. Nyt on jäljellä pelkkää työttömyyttä. Olemme täällä, koska Romaniassa meillä ei ole tulevaisuutta”, Georgi kertoo.

Kalasatama leirissä asuvat romanit keskustelevat pitkään taivasalla koulun mahdollisuudesta toiveen pilke silmäkulmassa. Päällimmäisenä on huoli pian koittavasta Helsingin kaupungin toimeenpanemasta häädöstä. Romanit eivät tiedä mihin menevät.

Euroopan väestöstä 17 prosenttia elää köyhyydessä, romanien kohdalla luku on neljä kertaa suurempi. Euroopan talouskomission mukaan 73 prosenttia Euroopan 10-12 miljoonasta romaneista on työttömiä.

”Missä voisimme oikein asua ja mistä saisimme töitä?”

Aiheesta lisää SK:ssa 34/2011 (ilm. 26.8.).

Katso myös SK:n kuvakertomus Elämää romanileirissä.

Keskustelu

Jos 32-vuotiaalla Georgilla on 6- ja 7-vuotiaat lapset 20-vuotiaan Macerikan kanssa, niin eikö oikeampi tapa reagoida olisi aloittaa oikeustoimet lapsenraiskaajan saattamiseksi vastuuseen teostaan?

kuinka kauan kiljuset yms. jatkaa pelleilyä ilman että joku suuttuu JA IHAN TODELLA SUUTTUU? Suomessa on kiukkuuntuneita jotka voivat istua vaikka 10v linnassa…

Nauroin ääneen tälle jutulle. :D Sitten rupesin pohtimaan, että kirjoittaja on luultavasti tosissaan asiansa kanssa. Käsittääkseni aiemminkin kunnostautunut samalla saralla. Rupesi pelottamaan. Kohta on tulossa se hetki, jolloin järjen pitäisi voittaa. Mutta entäs jos se ei voitakaan?

Otetaan uusiksi: Suomalaisten ei pidä ottaa Romanian romaaneista itselleen taakkaa, kun omakin pärjääminen on vaakalaudalla. Romania on EU:n jäsenmaa ja siten turvallinen. Uskon, että Romaniasta löytyy töitä paremmin ja silloin kielitaitokin on kohdallaan.

Hei! Mä keksin!

Romanikerjäläisten lapset kouluun ja palkataan heidän vanhempansa opettamaan!

Näin ollen kaksi kärpästä yhdellä iskulla: romanilapset pääsevät ilmaiseen kouluun ja aikuiset romanit saavat sitä kaipaamaansa työtä!

Romanian kielen taitoisia opettajiahan ei täällä varmaan kovin paljon ole.

Kyllä me täyspalkka maksetaan ja autoetu myös.

Muistakaa, että se ei ole keneltäkään pois.

Kukka Ranta on varmaan suomen johdattelevin ja provosoivin toimittaja, jösses… Yleistää vartijoita, valtaa taloja hippien kanssa ja tahtoo kannabiksen lailliseksi, perus viher-vasemmistolainen.

Ottakaa huomioon että oppiVELVOLLISUUDESSA on kysymys siitä, että romanivanhempien pitää myös SITOUTUA tuomaan lapsensa kouluun niin kauan kuin suomessa viipyvät! Viranomaiset käyvät pakkohuostaanottamaan lapsia siinä vaiheessa kun luvattu koulunkäynti ei olekaan säännöllistä, nuhjuiset lapset käyvät sukunsa kanssa kouluilla syömässä ja varastelemassa, eikä elinolosuhteetkaan ole pienen lapsen oppimiselle suotuisat. Useille romanialaisille on töitä tarjottu, ja he siitä ovat kieltäytyneet/eivät ole kyenneet sitoutumaan työhön ja aikatauluihin.

Oppivelvollisuus velvoittaa lapsen käymään koulussa, eikä pelkästään raapimaan ns. kermoja päältä. Kaikken halvinta/helpointa olisi varmasti järjestää opetusta romaniaan, eikä antaa täällä kaikkea ilmaiseksi. Ihan myös lapsien omaa etua ajatellen.

Kun tähän lisätään Venäläisten maakaupat, niin olemme todellisia hyväksikäytettyjä hölmöjä.
Mustalaiset ulos ja äkkiä niinhän Helsinki uhosi jo ajat sitten.

SDP:llä on kunnallisvaalit 2012 kiikarissa. Haluavat ottaa turpaan oikein kunnolla. Nimittäin viime vaaleissa demareita äänestänyt Vantaan duunariväki tuskin on tästä romaniyllärista innoissaan.

On se hyvä, että Kimmo Kiljunen tippui eduskunnasta.

Miten nämä mustalaislapset selviytyvät suomalaiskoulusta, kun suvussa ei ole koulunkäyntiperinnettä. Tulkeille maksetaan hirvittävän suuret korvaukset eikä koulutoimen johto kykene arvioimaan heidän osaamistaa.

Laittomasti maassa oleville eivät kuulu mitkään suomalaisen yhteiskunnan peruspalvelut.

työtön kirjoitti:

”Ei paljon naurata kun maksaa pienestä työttömyyskorvauksesta veroja joka jaetaan onnenonkijoille. ” =D

olet oikeassa, valtion pitäisi lopettaa se rahan jakaminen tyhjäntoimittajille kansalaisuudesta riippumatta.

Kyllä on järjen välo heikossa! Siis Vanhaalla ja Helsingissä halutaan entistä enemmän romaneja ensi kesänä. Kuinka monta sataa tai tuhatta lasta kaupungit aikovat kouluttaa? Rajaahan ei ole, senkun muuttaa kaupungin aluelle!

Miksi minun lapseni koulunkäynnistä pitää tämän takia nipistää? Minä sentään maksan veroja, toisin kuin kiertolaiset… Tosin, tätä menoa se minunkin veronkertymäni kyllä loppuu kun muutan maahan joka osaa rvostaa kansalaisiaan.

Ensin kiertolaisille tarjottiin ilmaiset kotiinpalumatkat, nyt ilmainen koulutus. Mitä seuraavaksi? Eikös se nyt olisi paikallaan tarjota myös matkat tänne keväisin, ilmainen asuminen ja ruoat päälle!

..ai mutta niinhän tässä tulee väistämättä käymäänkin. Otetaan vaan lisää porukkaa, joka ei tuota yhtään mitään, vaan sen sijaan maksaa valtavasti. Lapseni kiittävät!

Mieheni jäi juuri työttömäksi eikä minulla ole hajuakaan, miten maksamme naurettavan suuren (yli 1000€) vuokran jatkossa. Minä olen työkyvytön ja saan Kelalta tuen, joka on lapsikorotuksen kanssa 514€/kk. Mies hakee aktiivisesti töitä, mutta kaikkihan tietävät ettei niitä noin vain löydetä…ammattitaito on ajantasalla, harva maksaisi kunnollista palkkaa. Tiedän tunteen, minuakin heiteltiin palkattomasta työharjoittelusta toiseen vielä vähän aikaa sitten…

Tämä touhu on mennyt ihan sairaaksi. Oma sukuni on suomalainen, keskiajalla yksi mahtisuvuista. Minulla ja perheelläni on täysi oikeus elää täällä, tehdä työtä ja asua asunnossa, joka ei ole yhden huoneen homeinen koppi. Joten…miksi ihmeessä nämä oikeudet eivät pädekään meidän kohdallamme, mutta vierasmaalaiselle niitä tarjotaan kultalautaselta ”jos vain kelpaa”?? Kunnan asunnot menevät pakolaisille ja ulkomaalaisille ylipäätään, työtä tekevä lapsiperhe ei ole ilmeisesti toivottu vuokralainen? Meillä ei ole merkintöjä maksutiedoissa…vielä.

Kovasti alkaa nyt tuntua siltä, että suomalaiset tahdotaan ajaa ahtaalle. Minua on alkanut houkuttamaan mieheni puhuminen työttömäksi luuseriksi, sillä heille löytyy asuntoja, ilmaisia tukimuotoja eikä tarvitse miettiä mistä seuraavat vuokrarahat tulevat. Mitä jos jättäisinkin vuokrat maksamatta, jo nyt..? Olen kuullut, että lapsiperhettä ei voida häätää kadulle eli kaupunki olisi velvollinen hommaamaan meille asunnon viimeistään silloin. Jännää kun siihen ei ollut mitään intoa silloin, kun meidät irtisanottiin (asunnon myymisen vuoksi) edellisestä osoitteestamme…meidän olisi vaan kuulemma pitänyt odotella häätöä rauhassa ja sitten ehkä olisimme saaneet ASUNTOLApaikan.

Onko tosiaan niin, että 2000-luvun Suomi tukee ainoastaan asiat ”väärin” tehneitä/peräti asiansa ryssineitä?? Eikö mitään tukea heru meille suoraselkäisille, jotka yritämme pärjätä mitättömillä ansioillamme ilman yhteiskunnan apuja? Rahaa riittää pakolaisten kännyköihin ja taksikyyteihin, turistien kouluttamiseen ja romaninaisten hameisiin, mutta tavallinen suomalainen on B-luokan kansalaisen asemassa!

” Jos perhe asuu useamman kuukauden Helsingissä, vanhempien pitää hakeutua opetusviranomaisten luokse. Kun asuminen on pysyvää ja kestää esimerkiksi lukukauden, opetus järjestetään. ”

Koska vanhemmat pyrkivät välttelemään viranomaisia johtuen karkotus/huostaanotto pelosta ja aiemmista ongelmista, niin seinä on jo pystyssä.

Mut siis periaatteessa hyvä että periaatteessa on oikeus.

Käytännössä… jos edes yksi lapsi on kolussa on se hatunnoston arvoista.

Sitten vielä ihmetellään miksi perussuomalaisten kannatus nousee?

Voihan Pyhä Pulivari!
Käsittämätöntä, kuinka Suomessakin riittää noita sinisilmäisiä, hyväntahtoisia hölmöjä.

Ovatkohan esim. kaupunginvaltuutettu Kiljunen ja tämän jutun kirjoittaja koskaan ajatelleet, miksi eivät nämä ulkolaiset eivätkä kotimaisetkaan mustalaiset sitten niin millään sopeudu valkolaisten yhteiskuntaan! (Huom. mielestäni ”mustalainen” ei ole rasistinen termi – sen kummemmin kuin ”valkolainenkaan”.) Onko vika yhteiskunnassa? Vai olisiko se vika sittenkin tuossa mustalaiskulttuurissa, jonka tavat ja heimokulttuuri ovat aivan erilaiset kuin valtaväestöllä.

Väitänpä vielä, että todellisuudentaju on kokolailla hämärtynyt henkilöillä, jotka vaativat kouluttamaan veronmaksajien rahoilla jopa turistienkin tenavat!

Nyt jutun kirjoittajalta taitaa mennä puurot ja vellit sekaisin.

Kannattaa muistaa, että romanialaisista on vain 2,5 % romaneja, eli määrällisesti heitä on koimaassaan kaiken kaikkiaan vajaa puolet enemmän kuin suomenruotsalaisia koko Suomen alueella.

Nyt sitten näistä 2,5% osa tulee Suomeen, ja heti hirveä haloo. Hyvä että päättäjät antavat koulutusta paperittomillekin. Lapsen etu on tärkeämpi kuin byrokraatin etu.

Ovatkohan tämän asian puuhamiehet Kiljunen & Kumppanit ajatelleet kysäistä homman kustantajilta eli vantaalaisilta veronmaksajilta, mitä mieltä he ovat näin äärimmäisen, uskomattoman, käsittämättömän loistavasta ideasta?
Vastaukset taitaisivat olla sen sorttisia, että Kiljunen punastelisi vielä ensi vuonnakin!

Ja ehkäpä Kiljusen mielestä pako demarien riveistä persuihin ei ole ollut tarpeeksi vilkasta!

Ei voi muuta kuin olla aikaisempien kommentoijien kanssa täysin samaa mieltä.
Tämä on käsittämätöntä ja törkeää kaupungin veroäyrien väärinkäyttöä kun samaan aikaan jokapuolella kaikesta tingitään.
Vaikka romaneilla on kurjat elinolot omassa kotimaassaan, niin se ei todellakaan tarkoita että heille pitää suomalaisilla verorahoilla kustantaa peruskoulutus. Puhumattakaan näiden lapsien vaatimasta todella valtavasta erityishuomiosta, jonka järjestäminen ja kustantaminen on kaikki suomalaisilta lapsilta pois.
Sitten joku vielä sanoo että suomalaisten etusijalle asettaminen omassa maassaan ja omissa asioissaan on rasismia tai mitä lie, ihan kiukuksi pistää.