Keppiä ja porkkanaa

Hallitus odottaa työllisyysideoita eripuraisilta työmarkkina-järjestöiltä. Pikaisia avauksia ei ole tulossa.

Kotimaa 23.08.2019 06:00
teksti matti simula
Sipilän hallituksen kehittämä aktiivimalli närkästyttää ammattiliittoja. Tuhansia mielenosoittajia kokoontui aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Senaatintorille 2. helmikuuta 2018.
Sipilän hallituksen kehittämä aktiivimalli närkästyttää ammattiliittoja. Tuhansia mielenosoittajia kokoontui aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Senaatintorille 2. helmikuuta 2018. © JUSSI NUKARI / LK

Työllisyyskehitys. Se on keskeinen mittari, kun pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen saavutuksia joskus arvioidaan.

Työllisyys on näytön paikka myös työmarkkinajärjestöille, jotka hallitus on kutsunut ideoimaan keinoja työllisyysasteen kohentamiseksi.

”Meillä on nyt tulosvastuu, kun aina huudamme, että järjestöjä pitää kuunnella”, korostaa korkeasti koulutettujen järjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Seitsemän kolmikantaista työryhmää aloitti urakkansa elokuun puolivälissä. Yksituumaisuuden saavuttaminen on vaikeaa. Järjestöillä on jyrkästi erilaisia kantoja siitä, missä määrin tarvitaan kannustimia ja aktivointia, eli porkkanaa ja keppiä.

”Mielipide-erot koskevat kepin vahvuutta. Uskon, että kaikki näkevät aktivointia tarvittavan, mutta näkemyserot pelkistyvät siihen, miten vahvaa sen tulee olla”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Sisältö