Rikoslaki on riittämätön – oikeusministeri ehdottaa seksin oston täyskieltoa

Laura Koljonen
Kotimaa 4.9.2013 17:02

Oikeustieteen professori Johanna Niemi Helsingin yliopistosta sanoo sen suoraan: kysyntään voidaan puuttua kielloilla.

Lahti on toinen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) tilaaman selvityksen tekijöistä. Niemi ja oikeustieteen maisteri Jussi Aaltonen tulivat selvityksessään siihen tulokseen, että Suomen nykyinen lainsäädäntö ei tarjoa riittävää suojaa parituksen ja ihmiskaupan uhreille.

Heidän selvityksensä ehdottaa seksin oston kriminalisointia. Kyseinen malli on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, joka on markkinoinut sitä menestystarinana.

Nykyinen seksin ostoa koskeva rikoslain pykälä on ollut voimassa vuodesta 2006. Rikoslaki kieltää seksin oston ihmiskaupan tai parituksen kohteilta sekä alaikäisiltä. Järjestyslaissa puolestaan kielletään seksuaalipalveluiden ostaminen ja tarjoaminen yleisellä paikalla. Seksin oston kriminalisointi sallisi edelleen myynnin.

Henriksson aikoo viedä asian keskusteltavaksi hallitukseen. Hallituspuolueista Henrikssonin kanssa samoille linjoille asettuvat todennäköisesti ainakin kristillisdemokraatit.

Miten parantaa uhrien asemaa?

Niin sanottua täyskieltoa on myös kritisoitu. Sen on arveltu olevan ennen kaikkea moraalinen kannanotto seksityöntekoa vastaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia ajava Pro-tukipiste on vastustanut täyskieltoa voimakkaasti.

Pro-tukipiste ei usko prostituution katoavan kielloilla vaan painuvan yhä enemmän maan alle, jolloin niin ihmiskaupan uhrit kuin muutkin seksityöntekijät olisivat entistä heikommassa asemassa.

Pro-tukipiste on maininnut muun muassa sosiaaliturvan aukkojen näkyvän seksityöntekijöiden määrän kasvuna. Mikäli uhrien asemaa haluttaisiin parantaa, Pro-tukipisteen mielestä myös maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä tulisi päivittää nopeasti.

Keskusrikospoliisi on ilmoittanut, ettei sillä ole resursseja täyskiellon valvontaan.

Tämänpäiväisessä infotilaisuudessa oikeusministeri Henriksson toivoi aiheesta laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Juttu julkaistu 4.9. klo 20.02, juttua muokattu 5.9. klo 7.50: Oikeustieteen professori Johanna Niemen nimi oli vaihtunut Johanna Lahdeksi.

Lisää aiheesta:

Onko prostituutio rikos?

Suomalaisen prostituution historiaa

Seksin ostaja: Kysyntä ei katoa

Keskustelu

Joku vuosi sitten rehellinen viihdytysammattiyrittäjä teki kaikki ilmoitukset ja halusi ennakkoperintärekisteriin, mutta kas-kas ei päässytkään, kun naisterroriverkosto keksi että sopimatonta. Taustalla kateus ja pelko siitä, että oma miesten hallintaverkosto romuttuu, kun tilalle tulee todellinen miestenpalvelija kaupallisessa mielessä eli pelko oman aseman menettämisestä motiivina, mikä verhotaan yleviin arvoihin.

Outoa on tuo ministeri Henriksonin puritaanisuus. Mielipidettä kysyttiin niiltä, joilla ei oel mitään tekemistä itse asian kanssa. Ruotsin esimerkin mukaan seksin osto ei ole loppunut eikä vähennyt sen kieltämisen jälkeen. Nyt sitä tehdään pimeästi. Se on takuulla vaikeammin valvottavaa kuin julkinen seksinosto. Voisi ottaa oppia Saksasta, kun sitä niin paljon arvostetaan.

Hurrit kuuluttavat aina vapaamielisyyttä ja jopa haukkuvat enemmistöä ahdasmielisyydestä. mutta Henrikssonnin möreä- ja kolhoääninen vastaanpano aivan kummastuttaa, että onkokään partiet todella moderaatti ja ennakkkoluuloista vapaa. Ärkoopeet ovat olleet liberalismin kannattajia, mutta nyt ihan kummasti kummeksuttaa.

Kokkolan-Vaasan tienoiden uskonnolliluus kummastuttaa. Ollaan niin demaria ja hurria eli puheissa näytellään vapaamielistä.mutta sitten tahdotaan tiukkoja sääntöjä vietin toteutukseen. Hyvät kotirouvapoliitkot ! Menkää tanssiravintoloihin kohtaamaan veroa maksavaa rahvasta ja kertokaa rehellisesti mitä nämä testosterinisset urhot puhuvat ja mitä ovat vailla. Siiten ymmärrätte miksi persujen kannatus kasvaa.

Kiellon teho on päämääräänsä nähden vastakkainen. Alkoholikielto kolminkertaisti viinan kulutuksen. Kahvikielto 1700-luvun lopulla teki kahvista kansallisjuomamme. Huumekiellon aikana käyttö on satakertaistunut.

Kielto ei poista ihmiskaupan ja hyväksikäytön ongelmaa, päinvastoin, kun seksibisneksestä tulee rikollisten organisoimaa ja hallinnoimaa, peli kovenee, raaistuu ja lisää oheisrikollisuutta, kuten kiristystä jne. Ainoa oikea tie olisi laillistaa seksikauppa ja ottaa se todelliseen yhteiskunnalliseen kontrolliin, Tämä vähentäisi ihmiskauppaa ja hyväksikäyttöä.

Mutta nyt, jos lakiehdotus menee läpi, voidaan aviomiestä, joka ostaa vaimolleen kultakorun ja saa illalla seksiä, syyttää seksin ostamisesta. Tai pomoa, joka lahjoo sihteeriään ja onnistuu pääsemään sänkyyn. Joten Henriksonin kannattaisi uusia ehdotustaan siten, että Suomessa seksin harjoittaminen kaikissa muodoissaan kriminalisoitaisiin.

Tokihan Suomeen kannattaa luoda lakeja, jotka eivät ole Koskaan Missään Ikinä toimineet kunnolla. Ihan kuin näitä ei olisi jo tarpeeksi. Prostituution tai siihen liittyvän toiminnan kieltäminen on vähän kuin lasten leikkimisen kieltäminen. Yhtä toimivaa.

Mitäs jos annettaisiin aikuisten itse päättää…?

Parempi idea olisi sallia prostituutio rekisteröityneinä työläisinä ja tietyillä alueilla, hieman rajoitettuna ammattina.

Sallivalla politiikalla ehkä taas saataisiin joku turha byrokraatti pois virastaan, mutta tottakai byrokraatit tällaista vastustavat.

RKP:llä näyttää olevan kaksi agendaa. Puheenjohtajalla Soinin moittiminen ja oikeusministerillä seksi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on sitä mieltä, että nykyinen seksin ostoa koskeva rangaistussäännös ei ole paras mahdollinen tapa rikosoikeuden keinoin suojella parituksen ja ihmiskaupan uhreja. Näin ollen Suomessa pitäisi ottaa käyttöön Ruotsin mallin mukainen seksin ostamisen kokonaan kieltävä lainsäädäntö
Entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara on taas sitä mieltä, että seksityön vastustajien tärkein motiivi on heidän oma sukupuolimoraalinsa. Soininvaaran mielestä omaa sukupuolimoraalia ei tule tyrkyttää muille, muutenhan voitaisiin kieltää muut asennot kuin lähetyssaarnaaja.
Kieltämättä Soininvaaran lausumassa on miettimistä.
”För mig är det viktigt att vi har ett samhälle där man bryr sig och där alla har en plats.” Sanoo Henriksson kotisivuillaan.
Henriksson näkee seksityössä vain ihmiskauppaa.
YK:n komissio taas vaatii seksityön laillistamista kaikkialla muiden ammattien tavoin. Bordellit ja paritus tulisi sallia. Komission mukaan seksityön vastaiset lait estävät taistelun kaikkein huonoimmassa asemassa olevien elämän parantamiseksi. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon ja YK:n kehitysohjelma tukevat raporttia.
Kanadassa tuomioistuin kumosi Kanadan bordellit ja parittajat kieltävän lain vuonna 2010. Tuomion mukaan lait rikkovat perustuslain takaamaa ”oikeutta elämään, vapauteen ja turvallisuuteen”.
Henriksson on pätemätön tekemään eroa seksityön ja ihmiskaupan välillä. Hänen mielilauselmansa näyttää olevan, että EU:n komission mukaan on satojatuhansia ihmiskaupan uhreja.
Muissakin Unionin maissa tunnetaan tämä komission varsin karkea arvio. Mitähän muualla sitten on tehty?
Seksin myyminen on laitonta Irlannissa.
Seksin ostaminen on laitonta Ruotsissa.
Bordellit ovat laillisia Saksassa, Alankomaissa, Kreikassa sekä osassa Espanjaa.
Useimmissa lopuista Unionin maista se on elinkeino elinkeinojen joukossa.
Ei voine kieltää, että oikeusministerin ja oikeusministeriön toimintaan on kohdistunut odotuksia ja paineita, jotka ovat kaukana oikeusministerin linjasta.

Lakialoite seksin oston kieltämisestä ei ole muuta kuin moraalinen kannanotto ja sen vuoksi täysin älytön koska se yrittää lainsäädännöllä vaikuttaa ihmisten moraalikäsitykseen.

Tämänkaltaiset lait ovat yhteiskunnan kannalta äärimmäisen vahingollisia koska niiden valvominen on täysin mahdotonta ja koska ihmisillä on erilaisia käsityksiä sukupuolimoraalista, yleinen lain kunnioitus vähenee.

Suomeen ei tarvita enää yhtään uutta kieltolakia tai rajoitusta lisää, entisistäkin voisi karsia raskaalla kädellä.

Tällä Henrikssonin logiikalla huumeiden ostaminen pitäisi tehdä rangaistavaksi ja myyminen sallituksi. Katutason myyjät ovat vain hyväksikäytettyjä uhreja. Nykyinen lainsäädäntö ei anna riittävää turvaa niille, jotka on pakotettu tai painostettu myyjiksi. Kysyntään voidaan vaikuttaa kielloilla.

Kohtuullinen annos lautamiesjärkeä auttaisi näkemään kuinka ontuvia nämä myynti-on-sallittua-mutta-ostaminen-kiellettyä argumentit ovat, mutta kysehän ei niissä olekaan oikeudesta ja kohtuudesta vaan ideologiasta ja asenteesta.

Oikeastihan tässä ei olla nyt parantamassa naisten asemaa, vaan tekemässä rikolliseksi toimintaa, joka sotii omaa arvomaailmaa vastaan. Asia on vain verhoiltu naisten aseman parantamiseksi. Rikoslakia ei pitäisi säätää sen mukaan, mikä oma arvomaailma sattuu olemaan. Elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa emmekä diktatuurissa.

Jos haluttaisiin oikeasti parantaa naisten asemaa tehtäisiin kuten Sveitsissä tai Saksassa on tehty: prostituoidut ovat yhteiskunnan suojeluksessa ja toiminta on avointa. Saksassa esim prostiuoidut ostavat toimiluvan tietyksi ajaksi, ja sitten voivat toimia vaikkapa jossakin bordellissa turvallisesti. Samalla tulee valvonta hoidettua. Prostiuoiduilla ei ole tarvetta viedä toimintaa maan alle.

Itse kukin sa tehdä lihallaan mitä haluaa ja jos saa siitä vielä elantonsakin sekä valtio verotulot, niin sehän lisäisi bruttokansantuotetta ja nousisimme lamasta.

Anna-Maija Henrikssonin kommentin arvoinen vastaus löytyi US:n keskustelupalstalta. Sen lisäksi että ostaminen kielletään, tulisi myyminen ja hallussapito myös kriminalisoida.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tilataan tutkimus feministeiltä joiden näkemykset asiasta on kaikkien tiedossa eli tutkimuksen lopputulos oli kaikille jo täysin selvä.

Sitten tullaan tämä tutkimuksen kanssa julkisuuteen, tutkimuksen joka lähinnä kuulostaa huonolta vitsiltä. Mutta uutisoinnissa vilisee hienoja sanoja joiden uskotaan uppoavan auktoriteettiuskovaiseen Suomen kansaan kuin veitsi voihin. Tutkijat, tutkimus, oikeusministeriö ja oikeusministeri….tämän pitäisi mukamas vakuuttaa ihmiset taakse täysin toimimattomaan ja ideologisesti värittyneeseen surkeaan lakiin.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/52226-yklta-vaatimus-seksityosta-oikea-ammatti

”Komissio vaatii kansainväliseltä yhteisöltä myös useita muita toimia seksityöläisten aseman parantamiseksi.

Komission tärkein ehdotus on, että vapaaehtoinen prostituutio on tulkittava samanlaiseksi työksi kuin mikä tahansa muukin ammatti. Virallinen ammattiasema vähentäisi seksikauppaan liittyviä haittoja ja parantaisi seksityöläisten asemaa monin tavoin, komissio toteaa raportissaan.

Samalla seksikauppa siirtyisi valtioiden valvontaan ja sitä kautta nykyistä paremmin myös hallintaan.”

Jos Anna-mun-kaikki-kestää-Majalla on seksiongelma, hänen tulisi ehkä jättää hommansa, hakea sopiva nunnaluostari, missä elämisen syntyjä syviä voi pohtia häiritsemättä kanssaihmisiä. Toinen vaihtoehto olisi tutkia, kuuluuko Anna itse noihin ”hyväksikäytettyjen” joukkoon. Hän ei olisi ainoa Rkp:ssä tai Suomen politiikassa. Rikosilmoitus tai tutkintapyyntö on vain muotoiltava kunnolla.

Jos ns. uusia uria tahtoo avata politiikassa, tässä se tosi aihe olisi. Onhan se ny tosi outoa, että ”oikeusministeri,” siis ministeri, joka valvoo oikeuden toteutumista tasavallassa, yrittää kieltää oikeuden päättää omista asioistaan täysvaltaisilta kansalaisilta. Eikö Suomessa voi esittää epäluottamusta ministerille?

Hyvä Jay Jay. Niin kuin muutkin täällä näyttävät puhuvan asiaa.
Feminismistä sikiää mitä kummallisimpia asioita. Eikö rikokseen yllyttäminen olekaan enää rikos, kun sen tekee kyseisessä tapauksessa yleensä nainen.
Kun myyminen ei ole rikos vaan ostaminen on, perusteena että myyjä on ressukka. Siinä tapauksessa huumeiden myyminenkin täytyy tehdä lailliseksi ja ostaminen edelleen rikolliseksi toiminnaksi, sillä huumeen myyjät usein rahoittavat omaa huumeiden käyttöä myynnillään ja usein heitä painostetaan erilaisin keinoin tekemään huumebisnestä.
Niin jos kansalainen lähtee tarpeeseensa myöhään, pimeällä hakemaan nakkikioskilta jotain purtavaa ja hän tulee matkalla pahoinpidellyksi, niin tämä kansalainen täytyy heittää linnaan, kun ei älyä pysyä illalla kotona näinä vaarallisina aikoina. Kansalaisen linnassa ollessa voivat kukkahattutädit hoivailla ja ymmärtää kansalaisen mukiloijaa ja yrittää tuoda hänet ruotuun vaihtelevalla menestyksellä.

Kaiken kieltämisen sijaan voitaisiin tuoda tähänkin kauppaan tilaajavastuu. Ostajan velvollisuus on varmistua siitä, että prostituoitu ei ole parituksen tai ihmiskaupan uhri. Jos ei kanna tilaajavastuutaan, niin tuomio napsahtaa. Ei tarvitse enää miettiä näitä näyttöasioita oikeudessa.

Näin yksinkertaista. Markkinat kyllä kehittelevät tavan, jolla ostaja voi laillisesti ja hyvillä mielin ostaa seksipalveluja. Onhan rakennusalallakin tietokannat, josta kuka tahansa ostaja voi tarkistaa alihankkijansa tiedot täyttääkseen tilaajavastuunsa.

Komppaan eeva-mariaa. Hyvä ehdotus!

Seksityötä tekevä ihmiskaupan uhri takaa varmasti ainakin asiakkaita, parittajan ja kollegoitaan. Muita hän ei sitten ehkä tapaakaan. En usko että tilanne paranee, jos asiakkaista tulee rikoskumppaneita, parempi pitää ne hyvisten puolella.

Asiakkaat törmäävät ongelmatapauksiin varmasti niin kauan kuin sellaisia on. Sossuista en tiedä. Lisämotivaatio ihmiskaupan uhrin auttamiseen vaikkapa tilaajavastuun avulla voisi parantaa tilannetta nykyisestä.

Seksibisnes tulisi ehdottomasti julistaa valtion monopoliksi. Vain luvanva-
raiset bordellit saisivat luvan ostaa ja myydä seksiä. Kaikenlainen katukauppa
ja pimeän seksin myynti ja osto tulisi olla rangaistavaa, vähintäänkin sakot ja
rikemaksut. Bordellien työntekijät olisivat virkasuhteisia henkilöitä,jotka mak-
savat veroa. Kun seksiteollisuus, huumekauppa, alkoholi ja asekauppa saa-
taisiin valtion monopoleiksi veroprosentit voitaisiin alentaa olemattomiin! !