Rikoslaki on riittämätön – oikeusministeri ehdottaa seksin oston täyskieltoa

Kotimaa 4.9.2013 17:02

Oikeustieteen professori Johanna Niemi Helsingin yliopistosta sanoo sen suoraan: kysyntään voidaan puuttua kielloilla.

Lahti on toinen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) tilaaman selvityksen tekijöistä. Niemi ja oikeustieteen maisteri Jussi Aaltonen tulivat selvityksessään siihen tulokseen, että Suomen nykyinen lainsäädäntö ei tarjoa riittävää suojaa parituksen ja ihmiskaupan uhreille.

Heidän selvityksensä ehdottaa seksin oston kriminalisointia. Kyseinen malli on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, joka on markkinoinut sitä menestystarinana.

Nykyinen seksin ostoa koskeva rikoslain pykälä on ollut voimassa vuodesta 2006. Rikoslaki kieltää seksin oston ihmiskaupan tai parituksen kohteilta sekä alaikäisiltä. Järjestyslaissa puolestaan kielletään seksuaalipalveluiden ostaminen ja tarjoaminen yleisellä paikalla. Seksin oston kriminalisointi sallisi edelleen myynnin.

Henriksson aikoo viedä asian keskusteltavaksi hallitukseen. Hallituspuolueista Henrikssonin kanssa samoille linjoille asettuvat todennäköisesti ainakin kristillisdemokraatit.

Miten parantaa uhrien asemaa?

Niin sanottua täyskieltoa on myös kritisoitu. Sen on arveltu olevan ennen kaikkea moraalinen kannanotto seksityöntekoa vastaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia ajava Pro-tukipiste on vastustanut täyskieltoa voimakkaasti.

Pro-tukipiste ei usko prostituution katoavan kielloilla vaan painuvan yhä enemmän maan alle, jolloin niin ihmiskaupan uhrit kuin muutkin seksityöntekijät olisivat entistä heikommassa asemassa.

Pro-tukipiste on maininnut muun muassa sosiaaliturvan aukkojen näkyvän seksityöntekijöiden määrän kasvuna. Mikäli uhrien asemaa haluttaisiin parantaa, Pro-tukipisteen mielestä myös maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä tulisi päivittää nopeasti.

Keskusrikospoliisi on ilmoittanut, ettei sillä ole resursseja täyskiellon valvontaan.

Tämänpäiväisessä infotilaisuudessa oikeusministeri Henriksson toivoi aiheesta laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Juttu julkaistu 4.9. klo 20.02, juttua muokattu 5.9. klo 7.50: Oikeustieteen professori Johanna Niemen nimi oli vaihtunut Johanna Lahdeksi.

Lisää aiheesta:

Onko prostituutio rikos?

Suomalaisen prostituution historiaa

Seksin ostaja: Kysyntä ei katoa